mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Messi bo očitno postal kriptomilijonar, del plače bo dobil tudi v kriptovaluti

Deli na:
Messi bo očitno postal kriptomilijonar, del plače bo dobil tudi v kriptovaluti

Lionel Messi - Foto: Reuters

Eden najboljših nogometašev na svetu Argentinec Lionel Messi bo pri novem delodajalcu, francoskem PSG, kot prvi nogometaš na svetu dobil del plače tudi v kriptovaluti - PSG Fan Token. Klub želi s tem nase vezati tako nogometaša kot navijače, poročajo agencije.

Prestop Messija prejšnji torek iz Barcelone v Pariz je odmeval pred dnevi in predstavitev novega dresa s številko 30, ki na prodajnih policah že podira rekorde, je bila v okviru tradicionalnih nogometnih prestopov zvezdnika svetovnega formata.

Novost pri prestopu 34-letnega Messija pa niso le veliki zaslužki nogometaša, ampak tudi oblika plačila. Del dveletne pogodbe bo prvič v zgodovini nogometa izplačan v kriptovaluti, ki kupcem oziroma navijačem omogoča, da sooblikujejo nekatere klubske odločitve. Kot z vsemi ostalimi virtualnimi valutami pa je tudi z navijaško moč trgovati na ustreznih borzah.

Izdajatelj kriptovalute je podjetje Socios. To že sodeluje s klubi, kot so Arsenal London, Manchester City in Juventus Torino, pri PSG pa so se za enak korak odločili lani, skupni obseg valute pa je zdaj po poročanju Reutersa narasel na 1,2 milijarde evrov. Pri tem vsi klubi radi poudarjajo, da preko posebne aplikacije nakup kriptovalute navijačem omogoča tudi tesnejšo povezavo in sooblikovanje odločitev.


Navijači tako lahko odločajo o oblikovalski podobi na klubskem avtobusu, sporočilu na kapetanskem traku, barvah in napisih na igralskem tunelu v domačem stadionu Park princev v Parizu. Imajo tudi popuste pri navijaških rekvizitih, za njih v klubu priredijo tudi posamezne video konference.

Klubi očitno spoznavajo novo sodelovanja z navijači in dajejo prednost novim oblikam tehnologije. Odkar so se pojavile govorice, da bo Messi prestopil iz Barcelone v PSG, se je število sledilcev na Twitterju pri PSG povečalo za šest milijonov na skupno 43 milijonov, kar so številke, ki jih klub ne sme zanemarjati in številka še naprej raste.

Logična poteza nogometnih klubov je tudi navijaška virtualna valuta. Tudi ta je močno pridobila na vrednosti s prestopom Messija in njegovo novo obliko izplačila. Od objave prestopa je njena vrednost poskočila za 130 odstotkov, kar klubu omogoča nove oblike prihodkov.

Kolikšen delež Argentinčevega dohodka je klub plačal s kriptovaluto, ni znano, v klubu razkrivajo le, da gre za veliko število "tokenov". Po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na strokovnjake, gre za številko med 25 in 30 milijoni evrov, znesek pa se z zanimanjem javnosti lahko hitro močno poveča.