Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Medvedi v Pirenejih zaradi mile zime ne spijo

Deli na:
Medvedi v Pirenejih zaradi mile zime ne spijo

Foto: Arhiv Reporterja

Več rjavih medvedov v Pirenejih, gorovju, ki ločuje Španijo in Francijo, je izpustilo svojo običajno hibernacijo oz. zimsko spanje, saj temperature za ta čas ostajajo nenavadno visoke, so v četrtek sporočili okoljski in živalski strokovnjaki.

Na začetku januarja so uslužbenci naravnega parka Alto Pirineo na španski strani Pirenejev lahko na videoposnetkih opazovali medvedko in tri njene mladiče, kako iščejo hrano, namesto da bi se stiskali v kakšni jami.

"Ni normalno, da medvedka s tremi mladiči pozimi ne hibernira," je povedal vodja urada za biološko raznolikost in zaščito živali v katalonski regionalni vladi Santiago Palazon. "Zunaj svojega brloga so bili vsaj teden dni," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ti rjavi medvedi običajno zimsko spanje začnejo konec novembra in se na prostem ne prikažejo vse do začetka aprila. A nenavadno mila zima v tem kotičku severovzhodne Španije s temperaturami od pet do šest stopinj Celzija nad povprečjem je očitno spremenila navade nekaterih medvedov.

Medvedi so v Pirenejih v 90. letih prejšnjega stoletja predvsem zaradi lova skoraj izumrli, a so nato iz Slovenije, ki ima veliko medvedov, leta 1996 pripeljali tri zveri te vrste, da bi prispevali k razmnoževanju v Pirenejih. Trenutno jih na območju tega gorovja živi okoli 40.