dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Martinovanja bodo danes dosegla vrhunec

Deli na:
Martinovanja bodo danes dosegla vrhunec

Foto: Bobo

Martinovo je v vseh vinorodnih okoljih pomemben praznik, saj se po starih šegah takrat mošt s krstom spremeni v vino. Že minuli konec tedna so po vsej Sloveniji potekala martinovanja, na današnji dan, ko goduje Sv. Martin, pa tradicionalno največjega pripravljajo v Mariboru. Večje prireditve bodo tudi na Ptuju in v Ormožu.

Dogajanje ob Martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik, po besedah direktorja Vinske družbe Slovenije Dušana Brejca je letos zaradi odlične letine še bolj vesel.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in tudi športnih prireditev. Prireditve po krščanski tradiciji spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe, kot so pečena gos ali raca, nadevana s kostanji ali jabolki, in priloženimi mlinci ter rdečim zeljem.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo tudi v letošnji 32. izvedbi začelo natanko ob 11. uri in 11 minut, z njim pa se bo zaključil letošnji Festival Stare trte. Tudi tokratna prireditev bo zagotovo privabila široko množico, zbrane pa bodo zabavali Ansambel Saša Avsenika in Gadi.

Dogodek, ki bo potekal na Trgu Leona Štuklja, organizatorji obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev in folkloristov, kmečkih žena ter splavarjev in predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni.

V Ljubljani so množično vinski praznik obeležili že konec preteklega tedna s t.i. Ljubljansko vinsko potjo. Na več kot 100 stojnicah, ki so gostovale na ulicah, trgih in mostovih starega mestnega jedra, se je obiskovalcem predstavilo veliko različnih ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot iz vseh delov države.

Že v soboto je bilo pestro tudi na Ptuju, kjer je čas martinovega tudi začetek priprav na tradicionalno, prihodnje leto že 56. Kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk". Dogajanje se bo zaključilo danes z bogatim programom na mestni tržnici. S tradicionalnim Martinovim sejmom in veliko ormoško tržnico se bodo prireditve danes zaključile tudi v Ormožu.