Alec Baldwin Svet24.si

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni ...

osumljeni, umor družine đokić, goran džonić Svet24.si

Balistiki potrdili, da gre za morilsko orožje, v ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Đuro in Tanja (2), foto MGL Odkrito.si

Tanja Ribič in Branko Đurić Đuro - luksuz na ...

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Magazin

Marmorna glava francoske kraljice na dražbi prodana za 1,2 milijona evrov

Deli na:
Marmorna glava francoske kraljice na dražbi prodana za 1,2 milijona evrov

Foto: Reuters

V Parizu so na dražbi za 1,2 milijona evrov prodali 600 let staro marmorno glavo francoske kraljice Jeanne de Bourbon, žene Karla V. Glavo naj bi med letoma 1370 in 1380 izdelal flamski kipar Jean de Lieg in je razen manjših poškodb dobro ohranjena.

Po besedah predstavnikov avkcijske hiše Piasa dokazi pričajo, da je glava pripadala kipu v grobnici francoske kraljice. Oblika krone in poškodba na zadnjem delu glave pa dokazujeta, da je bila od kipa ločena med francosko revolucijo, ko je bila grobnica tarča vandalov.

Glavo krasi zapletena kita, ki je bila takrat v modi. Poškodovane so ustnice in nos, vendar je škoda po pisanju francoske tiskovne agencije AFP majhna. Kraljica Jeanne, ki ni ravno slovela po svoji lepoti, je umrla kmalu po rojstvu devetega otroka pri 40 letih.

"Da smo priča odkritju glave iz grobnice francoske kraljice, je izjemnega pomena," so dejali v avkcijski hiši, kjer dodajajo, da so bile šele v zadnjih letih razkrite nekatere podrobnosti opustošenja grobnice. Menijo, da bodo podrobnosti o potovanju glave od njene ločitve od preostalega kipa med revolucijo pa do tedaj, ko se je znašla v rokah belgijskega prodajalca starin, ostale skrivnost.

Glava je bila odsekana, nato je menjala več lastnikov. Kupil jo je prodajalec kraljevih starin, nato jo je kupil oboževalec ancien regimea. Bila je prepeljana čez mejo, se nato znašla v trgovini s starinami in končno postala last belgijskega inženirja, ki se je navduševal nad umetninami.

Loading...