sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 31. marca

ScreenShot3462 Reporter.si

Premier Janša napisal besedilo za domoljubno rock...

Maha Vajiralongkorn Svet24.si

Kontroverzni kralj se je v Alpah »samoizoliral« ...

18991X1592 Necenzurirano

Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado ...

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Magazin

Marmorna glava francoske kraljice na dražbi prodana za 1,2 milijona evrov

Deli na:
Marmorna glava francoske kraljice na dražbi prodana za 1,2 milijona evrov

Foto: Reuters

V Parizu so na dražbi za 1,2 milijona evrov prodali 600 let staro marmorno glavo francoske kraljice Jeanne de Bourbon, žene Karla V. Glavo naj bi med letoma 1370 in 1380 izdelal flamski kipar Jean de Lieg in je razen manjših poškodb dobro ohranjena.

Po besedah predstavnikov avkcijske hiše Piasa dokazi pričajo, da je glava pripadala kipu v grobnici francoske kraljice. Oblika krone in poškodba na zadnjem delu glave pa dokazujeta, da je bila od kipa ločena med francosko revolucijo, ko je bila grobnica tarča vandalov.

Glavo krasi zapletena kita, ki je bila takrat v modi. Poškodovane so ustnice in nos, vendar je škoda po pisanju francoske tiskovne agencije AFP majhna. Kraljica Jeanne, ki ni ravno slovela po svoji lepoti, je umrla kmalu po rojstvu devetega otroka pri 40 letih.

"Da smo priča odkritju glave iz grobnice francoske kraljice, je izjemnega pomena," so dejali v avkcijski hiši, kjer dodajajo, da so bile šele v zadnjih letih razkrite nekatere podrobnosti opustošenja grobnice. Menijo, da bodo podrobnosti o potovanju glave od njene ločitve od preostalega kipa med revolucijo pa do tedaj, ko se je znašla v rokah belgijskega prodajalca starin, ostale skrivnost.

Glava je bila odsekana, nato je menjala več lastnikov. Kupil jo je prodajalec kraljevih starin, nato jo je kupil oboževalec ancien regimea. Bila je prepeljana čez mejo, se nato znašla v trgovini s starinami in končno postala last belgijskega inženirja, ki se je navduševal nad umetninami.

loading...
Loading...