profimedia-0090086427 Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Marku Breclju bodo podelili letošnjo Ježkovo nagrado

Deli na:
Marku Breclju bodo podelili letošnjo Ježkovo nagrado

Marko Brecelj - Foto: STA

RTV Slovenija bo danes podelila Ježkovo nagrado, ki jo za letošnje leto prejme kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj. Podelili mu jo bodo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1. Po oceni predlagateljev je Brecelj sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo.

Nagrajenca je na predlog skupine predlagateljev izbrala žirija, v kateri so bili predsednik Slavko Hren ter člani Gabrijela Gruden, Goran Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir.

"Marko Brecelj je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo, saj je v svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal že več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah. Skupni imenovalec teh je nemara performans oziroma performativno v širšem smislu," navaja utemeljitev.

Kot je zapisala skupina predlagateljev za nagrado, se enako dobro znajde na ulici kot v dvorani, najsi bo gledališka, javni prostor kot tak, prizorišče družbene ali politične manifestacije ali gostilna. Tudi ulica je njegov naravni ambient, najsi gre za trg, ložo, pomol na morski obali ali cesto.


"S svojim na videz pobalinskim nastopaštvom vnese v rutino performativnega dogodka motnjo, njegov potek se paralaktično odkloni od načrtovane smeri oziroma poti, rezultat je, po vsem sodeč, negotovost in rahlo nelagodje prisotnih. V tem je morda najmočnejši estetski, etični in politični dosežek Brecljeve performativne aktivnosti: s svojimi simbolnimi akcijami, ki so hkrati tudi povsem konkretne, opozori na določeno motnjo, diskonsenz, disruptnost v družbenem in političnem funkcioniranju, brez verbalnega angažmaja," med drugim piše v utemeljitvi.

V nekaj manj kot 50 letih kariere je Brecelj objavil samostojni album Coctail, ki ga mnogi še danes štejejo za najboljši slovenski kantavtorski album v Sloveniji. Znan je tudi po rock skupini Buldožer, v kateri je bil pisec večine besedil in glavni pevec. Leta 1991 je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru ter ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka.

Nagrado Franeta Milčinskega - Ježka RTV Slovenija podeljuje z željo, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Podelitvi bo sledil dokumentarni portret nagrajenca z naslovom Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj avtorja in režiserja Janeza Burgerja.

Lani je Ježkovo nagrado dobil glasbenik Zoran Predin, za življenjsko delo pa so jo podelili igralcu Juriju Součku.