Revija Reporter
Magazin

Luka Dončić na naboru NBA izbran kot tretji, iz Madrida se seli v Dallas

Reporter

22. jun. 2018 1:53 Osveženo: 12:02 / 22. 6. 2018

Deli na:

Luka Dončić in komisar lige NBA Adam Silver

Reuters

Atlanta Hawks so Luko Dončića izbrali na tretjem mestu nabora NBA, a po menjavi z Dallas Mavericks se slovenski košarkarski biser očitno seli v Teksas.

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks. Kot prvi je bil na nocojšnjem naboru s strani Phoenix Suns izbran Deandre Ayton.

Po sanjski sezoni, med katero je postal evropski prvak s Slovenijo in evropski klubski ter španski prvak z Real Madridom, ob tem pa je osvojil naziv najkoristnejšega igralca tako evrolige kot španskega prvenstva, bo 19-letni Dončić svoje sanje zdaj lovil v najboljši košarkarski ligi na svetu.

Čeprav so ga na naboru izbrali pri Atlanti, zadnjeuvrščeni ekipi vzhodne konference v lanski sezoni, bo Ljubljančan naslednjo sezono igral za Dallas Mavericks, ki so njegove pravice pridobili v menjavi igralcev. V zameno so jastrebi dobili peti izbor letošnjega leta Traeja Younga in izbor v prvem krogu enega prihodnjih naborov.

Dončić je za ameriško televizijsko mrežo ESPN o izboru in menjavi povedal, da je zadovoljen, saj se mu s tem izpolnjujejo sanje igrati v najmočnejši ligi na svetu. Že pred naborom, na katerem sta ga spremljala mama Mirijam Poterbin in babica Milena Poterbin, je povedal, da je "odločen igrati v ligi NBA naslednjo sezono" ne glede na izid nabora.

Po pričakovanjih je prvi izbor letošnjega spektakla NBA v Brooklynu postal 220 centimetrov visoki center z Bahamov DeAndre Ayton, ki so ga izbrali pri Phoenix Suns. To novico je v ameriških medijih nekoliko zasenčila odmevna kupčija med Atlanto in Dallasom, povezana z Dončićem.

Dončić je dvanajsti Slovenec, izbran na naboru lige NBA. Pred njim je bil v letu 2002 kot 15. s strani Houston Rockets najvišje izbrani Boštjan Nachbar.