GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lindsey Vonn s 77. zmago v karieri, Ilka Štuhec osma

Deli na:
Lindsey Vonn s 77. zmago v karieri, Ilka Štuhec osma

Foto: Facebook

Američanka Lindsey Vonn je zmagovalka petega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Garmisch-Partenkirchnu, Ilka Štuhec osma.

Kot 17. tekmovalka na startu je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo za 77. karierno zmago. Druga je bila Švicarka Lara Gut (+0,15), tretje mesto je pripadlo Nemki Viktorii Rebensburg (+0,48). Ilka Štuhec je osvojila osmo mesto (+1,13).

Vonnnova je osvojila prvo zmago po 11 mesecih tekmovalnega premora zaradi zdravstvenih težav, najprej poškodbe kolena, nato je na pripravah utrpela še zlom desne nadlahtnice. Vonnova, ki je izpustila uvodni del sezone, se je karavani pridružila prejšnji teden na smuku v Zauchenseeju, ko je bila 13. Že na drugem smuku po vrnitvi je pometla s konkurenco za rekordno 39. smukaško zmago, upoštevajoč tako žensko kot moško konkurenco. Vonnova je prav tako rekorderka na smukih v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je prvič slavila leta 2012, nato je bila najhitrejša še lani, da bi tretjo smukaško zmago osvojila še letos. S tremi zmagami v Garmischu se je izenačila s Švicarjem Rolandom Collombinom in Kanadčanom Stevom Podborskim.

Vonnova ima na svojem seznamu že 77 zmag, več zmag v svetovnem pokalu, 86, je zbral le sloviti švedski veleslalomski mojster Ingemar Stenmark. Američanka, ki je novo zmago slavila stara natanko 32 let in 95 dni, je postala tretja najstarejša zmagovalka smukov v ženski karavani, po Elisabeth Görgl, ki je bila ob zmagi pred tremi leti v Altenmarkt-Zauchenseeju stara 32 let in 325 dni, ter Michaeli Dorfmeister, ki je bila leta 2006 ob zmagi na smuku v St. Moritzu stara 32 let in 302 dni.

Do nastopa Vonnove je vodila aktualna lastnica velikega kristalnega globusa Švicarka Gutova, ki pa po nastopu ameriške šampionke vodstva ni ubranila.


Zmagovalka prvih treh smukov, trenutno najuspešnejša slovenska alpska smučarka, Štuhčeva je nastopila z bolečinami, s pomočjo protibolečinskih tablet. V petek popoldne si je na kondicijskem treningu zvila gleženj. Šestindvajsetletna Mariborčanka je nastopila s startno številko 7, kljub veliki želji pa ni smučala, kot bi si želela. Nekajkrat je zašla iz idealne linije, le ob tretjem merjenju vmesnega časa je bila hitrejša od takrat vodilne Rebensburgove, ob prihodu v cilj pa je zaostanek 65 stotink sekunde zadoščal za takrat tretji čas. Po nastopu Vonnove je zaostanek Štuhčeve znašal 1,13 stotink sekunde.

Štajerka je bila prejšnjo nedeljo v Zauchenseeju peta. Tudi po smuku v Garmischu je ohranila vodstvo v posebnem smukaškem seštevku. Najbližja zasledovalka Gutova zaostaja 117 točk za Štajerko, pred tekmo je zaostanek znašal 165 točk. Danes peta Italijanka Sofia Goggia je na tretjem mesto v seštevku discipline zaostanek za vodilno Slovenko zmanjšala na 157 točk. Po Garmischu so do konca sezone na koledarju še trije smuki.

Američanka Mikaela Shiffrin (1008), ki je smuk izpustila, še naprej vodi v skupnem seštevku sezone, Gutova (-235) je druga, Štuhčeva (-392) tretja.

Na startu sta bili še dve Slovenki Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki pa zahtevnega smuka na progi Kandahar 1, dolgega 2700 metrov, nista končali v cilju in sta ostali brez uvrstitve.

Na Bavarskem bo v nedeljo na vrsti še ženski superveleslalom. Zadnji ženski smuk pred svetovnim prvenstvom St. Moritzu bo konec prihodnjega tedna v italijanski Cortini d'Ampezzo.