sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Limnos – Grčija kot je nekoč bila

Deli na:
Limnos – Grčija kot je nekoč bila

Ekskluzivno. Vsak teden od 12. junija do 18. septembra direktno z Brnika na prekrasen grški otok Limnos.

Otok, ki ga še ni zajel val množičnega turizma. Pristen, neokrnjen, edinstven. Čudovite peščene in prodnate plaže. Kristalno turkizno modro morje. Očarljivo, živahno glavno mesto Myrina. Vrhunska, večinoma ekološka kulinarika. Številne arheološke znamenitosti. Naravni in prijazni domačini. Zanimivi fakultativni izleti vodeni v slovenskem jeziku. Možnost kombiniranih počitnic na dveh otokih: Limnos + Agios Efstratios.

Odkrijte čarobnost in romantiko otoka Limnos

Na Limnosu prevladuje vinogradništvo, pije se odličen aleksandrijski muškat, eno od najboljših grških vin in vinogradi so povsod na otoku. Proizvajajo se siri iz kozjega in ovčjega mleka – kalotaki, kalatiri, kacikino ter testenine iz moke otoških žit Flomaria, ki so znane po vsej Grčiji. Znotraj vsega tega mirnega življenja prebivalcev otoka pa se odvija turizem, ki v takšni obliki najverjetneje ne obstaja več na nobenem grškem otoku z letališčem. Ni gneče, ni prisile za hitenje z zavzetjem svojega prostora na plaži, ni žvižganja in kričanja, ni bučne glasbe. To seveda ne pomeni, da morate biti nujno sami, ravno nasprotno – najbolj znane plaže so urejene in imajo infrastrukturo, senčnike, ležalnike in bare. Večina peščenih plaž, razporejenih po 260 km dolgi obali Limnosa, je pravzaprav idealna kulisa za frazo »Grčija kot je nekoč bila«.

Plaže Limnosa

Kopanje na Limnosu je popolno. Na zahodni in južni obali, zaščiteni od za Egej značilnega meltemija, tako, da je voda tudi ob vetru ravna kot ogledalo, boste plavali kot v ogromnem bazenu. Če odidete na severne plaže, bo morje nemirno, a nenevarno. Na vzhodni obali pa boste naleteli na kajtarski in surferski raj na zemlji ter eno od 10 najboljših lokacij na svetu za vodne športe, ki so odvisni od vetra: zaliv Keros, kjer je voda plitka in valovi visoki.

Raziščite kulturo in zgodovino

Limnos ima dolgo in zanimivo zgodovino, ki sega v antične čase. Po grški mitologiji je bil Limnos dom Hefajsta, boga ognja in obdelave kovin, ki je imel na otoku kovačnico. Glavno mesto otoka, Mirina, je neobičajno lepo. Dva zaliva, razdeljena s hribom, na katerem se nahaja stara trdnjava, deli tudi njihova tradicionalna arhitektura

Najlepša naselja na otoku pa so vasi v notranjosti, ki negujejo tradicijo grškega življenja – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lihna, Kalitea, Kaliopi. Tu se vaščani zbirajo v kafenionih na osrednjem kamnitem trgu izpod stoletnih platan in kozarec muškata ali ouza bo dovolj, da pozabite, v katerem stoletju živite. 

Okusite kulinariko in vino

Limnos slovi po gastronomiji in vinu, ki bo navdušilo vaše brbončice in srce.  Ko se boste utrudili od plaž, vodnih športov ter zgodovinskih in naravnih znamenitosti, lahko večere preživite v nekaterih od najboljših tavern v Grčiji. Najboljših in najcenejših! Tistim, ki jih ne smete izpustiti, je skupno to, da se nahajajo v malo odročnejših krajih. Okusite lahko sveže in okusne jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin, kot so morski sadeži, jagnjetina, sir in med. Poskusite lahko tudi odlična vina. Številne prijetne in romantične restavracije in gostilne ponujajo pristno in okusno kuhinjo, vino ter osupljiv pogled na morje in sončni zahod.

Intelektin namig

Kadarkoli si boste vzeli čas za Limnos in na katerokoli stran otoka se boste namenili, vedno in povsod vas bo čakala kakšna pristna čarovnija, ki si jo boste zapomnili za vedno, še posebej zato, ker ni preoblikovana za turiste in bo v »Grčiji, kot je nekoč bila«, ostala tudi, ko se vrnete domov.