mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Liga prvakov z osmino finala uvaja VAR po enakem sistemu, kot je bil uporabljen na mundialu

Deli na:
Liga prvakov z osmino finala uvaja VAR po enakem sistemu, kot je bil uporabljen na mundialu

Sodnik si ogleduje posnetek sporne situacije. - Foto: Profimedia

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v najelitnejšem klubskem tekmovanju, ligi prvakov, že ta mesec prvič uvedla uporabo video tehnologije za pomoč sodnikom (Var). Model uporabe je v osnovi enak tistemu na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je včeraj v Rimu pojasnil glavni sodniški strokovnjak pri Uefi Roberto Rosetti.

Var se bo z osmino finala lige prvakov tako prvič v zgodovini uporabljal tudi na tekmovanju pod okriljem evropske zveze. V prihodnosti še na ostalih tekmovanjih, tudi reprezentančnih, ko se bo prvič uporabljal na finalnem turnirju lige narodov junija letos.

Kot je včeraj ob robu vrhunskega srečanja Uefe v Rimu dejal Rosetti, ki nadzira uvedbo Vara pri Uefi, je namen glavnemu sodniku ponuditi varnostno mrežo za preprečevanje napak, model uporabe pa sledi temu z mundiala.

Končne odločitve bo tako vedno sprejemal glavni sodnik, za sprožitev preverjanja pa bodo veljale smernice Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab), ki zahtevajo "jasno in očitno" napako ali pa spregledano situacijo. Sistem se uporablja le v štirih primerih: pri golih, izključitvah, določanju 11-metrovke in zamenjavi identitete igralcev.

Uporaba je zasnovana na sodelovanju sodniške ekipe na igrišču, sobe za Var in tehničnega osebja. Pri objektivnih odločitvah, kot so prepovedan položaj, zamenjava identitete igralca, in pri določitvi, ali je žoga prečkala golovo črto, bo Var soba sporočila pravilno odločitev sodniku, ki ne bo preverjal posnetka.

Pri subjektivnih odločitvah, kjer so polemike vedno možne, pa posnetek pred končno odločitvijo vedno pregleda glavni sodnik. V takšnih primerih je ključno, da se uporaba Vara sproži le v primeru jasnih dokazov o napaki sodnika ali spregledane situacije.


Osnova za to je tesno sodelovanje med vsemi vpletenimi pri sodniških odločitvah. Kot je pojasnil Rosetti na primeru dosojanja 11-metrovke, si ne želi primerov, ko je prerivanje ali vlečenje v kazenskem prostoru, ki ga je sodnik videl in o katerem je že presodil, razlog za sprožitev preverjanja.

Zaradi boljšega sodelovanja med vsemi vpletenimi bo na začetku Var soba oz. kombi vedno na prizorišču tekme, da so pred in po tekmi tudi fizično v stiku in lahko izmenjajo poglede.

"Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z Varom, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak," je dejal Rosetti, nekdanji vrhunski mednarodni sodnik.

Sistem se v različnih oblikah uporablja v 14 evropskih državah. Pod okriljem Fife se je uporabljal tudi že pred svetovnim prvenstvom. Na svetovnem prvenstvu je uporaba Var pomembno zmanjšala število napak. Po analizi Fife naj bi v Rusiji dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev, brez njega bi ta odstotek bil pri 95,61 odstotka.

"Velike napake tako rekoč niso več možne," je dejal Rosetti o Varu. To še ne pomeni, da Var lahko zagotovi 100-odstotno točnost in konec razprav o sodniških odločitvah. "Vemo, da Var ni popoln, vemo, da ne more končati vseh razprav v nogometu. Pričakovanja so velika, tudi za zaslonom pa konec koncev sedi človek."

Pri vsem tem pa naj ne bi bistveno posegla v igralni čas, kar je bil glavni argument nasprotnikov Vara. Rosetti je predstavil statistike, ki kažejo, da odločitev Vara v objektivnih primerih (brez dodatnega preverjanja glavnega sodnika) trajajo 35 sekund, v primeru pregleda posnetka s strani glavnega sodnika pa 68 sekund. Za primerjavo, menjava igralca traja v povprečju 42 sekund, na tekmah pa je v povprečju več kot osem minut prekinitev samo zaradi izvajanja prostih strelov.