Skrite med medžimurskimi grički so na izviru termalne vode zrasle LifeClass Terme Sveti Martin. S kar 43.000 let staro termalno-mineralno vodo iz pleistocena si Medžimurci in obiskovalci že več kot stoletje krepijo zdravje, v novejšem času pa so terme naredile še korak naprej.
Zadnjih nekaj let se preoblikujejo v Healthness Resort, ki ponuja mešanico zdravja in wellnessa z zdravo prehrano, kakovostnim spanjem in aktivnim preživljanjem prostega časa. Gost naj bi se med počitnicami v termah naučil zdravih navad, ki bi jih poskusil vključiti v svoje vsakdanje življenje.
Ekološko in lokalno
Zdrava hrana je morda ključni del takega programa in v medžimurskih termah gostom ponujajo večinoma ekološko in biodinamično pridelano hrano lokalnih pridelovalcev. Okoli 30 odstotkov sestavin je pridelano na biodinamičen način, še dodatnih 50 odstotkov pa je iz ekološke pridelave.
Prav vsi kmetje, s katerimi sodelujejo, imajo vsaj ekološki certifikat, in gostje so lahko prepričani, da so jajca znesle kokoši, ki imajo od tekanja po dvorišču mišičasta bedra, in da sadje in zelenjava nista rasla v oblakih pesticidov. Velika večina hrane, ki se znajde na njihovih krožnikih, je poznanega izvora in s tamkajšnjega območja, zagotavljajo v termah.
Negovanje telesa in duše
Navdušenje nad biodinamiko, najvišjim nivojem ekološke pridelave, ni naključno, pove direktorica prodaje in marketinga v LifeClass Termah Sveti Martin Nuša Korotaj. Oče biodinamike Rudolf Steiner (tudi začetnik walfdorske pedagogike) je bil rojen v medžimurskem Donjem Kraljevcu, nedaleč od današnjih term.
Zvedav mož z izjemno bogato izobrazbo in neštetimi interesi je razvil svojo filozofijo, imenovano antropozofija, v kateri je združil učenje o duhovni naravi ljudi, našega sveta in celotnega vesolja. Za celovito zdravje je potrebno negovati tako telo kot dušo, je bil prepričan Steiner, ki je v tem duhu razvil tudi biodinamično pridelavo hrane. Danes so njegove ideje vse bolj privlačne za pridelovalce, ki jim gre bolj za kakovost kot pa količino pridelka.
S poudarkom na biodinamiki so v termah hoteli ljudi dvigniti iz foteljev in jih odpeljati v naravo, prispevati so želeli k boljšemu jutri, hkrati so s tako usmeritvijo nekaj posebnega na trgu termalnih letovišč, kjer so zdaj začeli nagovarjati tudi goste iz Avstrije in Nemčije. Na Hrvaškem biodinamika še ni tako razširjena kot v Sloveniji, a vsaj v Medžimurju glas o njej pomagajo širiti terme z delavnicami in predvsem z odkupom biodinamičnih pridelkov. Kar precej kmetov je svoje kmetije prilagodilo potrebam in povpraševanju iz term, batato ali sladki krompir so denimo v teh krajih začeli gojiti ravno zaradi njih.
Tempelj življenja
Steinerjev vpliv se ne konča samo pri hrani, ki jo terme ponujajo gostom. Možak je bil tudi arhitekt in po njegovih principih organske arhitekture brez ostrih robov so v termah zgradili The Temple of Life, novi termalno-mineralni bazenski kompleks. Njihov tempelj življenja pomeni »vir kakovostnega življenja, zdravja in popolnega ravnotežja telesa, duha in uma«, pravijo v termah.
Zdravilna voda iz globin je razlog, da so Terme Sveti Martin sploh nastale. V začetku prejšnjega stoletja so Angleži in Madžari vneto vrtali v medžimurska tla in iskali nafto, a so naleteli na drugo tekočino. Vodo v termah še danes črpajo iz luknje, ki so jo iskalci nafte navrtali že leta 1913, šele leta 1971 je nastala še druga vrtina za vodo.
Po zdravilni termalni vodi so najprej segli domačini in leta 1936 zgradili prvi, tedaj še leseni bazen, nato pa so jo še ustekleničeno prodajali. Z leti so se toplice širile in postale znane kot Toplice Vučkovec, novo tisočletje pa je prineslo temeljite spremembe in razvoj. Terme so se preimenovale v Terme Sveti Martin, se razširile z novimi, velikimi zunanjimi bazeni s tobogani in z igriščem za golf za njihove obiskovalce in se usmerile v kontinentalni turizem, ob zdraviliških gostih namenjen tudi gostom, ki si želijo aktivnejših počitnic. Od leta 2014 imajo terme naziv blagovne znamke LifeClass, ki daje poudarek zdravi prehrani, športu in rekreaciji.
Na skrajnem robu Alp
Za to jim Medžimurje ponuja obilo priložnosti, same terme pa so namenjene sprejemu gostov. Ob hotelu je že pred leti zraslo igrišče za golf, v kompleksu term pa so še drugi športni objekti, vključno s teniškimi tereni in športno dvorano.
Gričevnato gornje Medžimurje je prepredeno s kolesarskimi stezami in trasami za ljubitelje teka ali pohodništva, ki si lahko vzamejo čas za daljše izlete. Eden takih je denimo obisk ne tako zelo oddaljenega 344 metrov visokega medžimurskega 'očaka' Mohokosa. »Razgled z vrha ni atraktiven,« pravi spletna stran Hrvaške planinske zveze, zato pa je pot do njega mimo kmetij, polj in travnikov dovolj razgibana in tudi ne preveč naporna.
Milo kot čokolada
Terme gostom med drugim ponujajo alternativne zdravstvene programe in terapije, kot so pregledi bioscan in HRV-scan, terapija s kristali, art terapija, zvočne kopeli ali aromaterapija. Pregledi pomagajo oblikovati najprimernejši jedilnik za goste, ki tako izvejo, katera hrana jim ustreza in katera ne. Terme imajo še svojo polikliniko Lumbalis, ki je specializirana za lokomotorni sistem, v njej pa izvajajo zahtevnejše preglede in tudi celotno rehabilitacijo.
V termah se lahko gostje na delavnicah naučijo izdelovati kozmetiko s sestavinami lokalnega in ekološkega izvora. Z bioscanom ugotovijo, kakšno milo bi bilo zanje najbolj primerno, in se ga naučijo izdelovati sami. Milo, ki je v izdatni meri narejeno iz kokosovega masla, je celo užitno, poudari menedžerka healthnessa Gracia Petek, mojstrica za kozmetiko v LifeClass Termah Sveti Martin.
Tablica mila s kakavom po videzu in vonju res spominja na čokolado, da je užitno, pa ji bomo verjeli na besedo. V termah prodajajo tudi biodinamično kozmetiko domačega proizvajalca Kuća magične trave.
Nekaj drugačnega iz dežele krompirja
LifeClass Terme Sveti Martin so biodinamiko postavile v središče svoje ponudbe. Največji poudarek na taki prehrani je v restavraciji Le Batat – Healthy Dining Restaurant, specializirani za zdravo in okusno hrano. Batata iz imena restavracije je postala eden od zaščitnih znakov term v želji, da gostom v Medžimurju, ki slovi kot dežela krompirja, ponudijo bolj zdravo alternativo.
Batata namreč ni krompir, temveč je z ogljikovimi hidrati, vlakninami, vitamini in minerali bogat gomoljasti slak. Odlična je pri uravnavanju telesne teže in krvnem sladkorju, ker kompleksni ogljikovi hidrati in vlakna omogočajo postopno sproščanje sladkorja in njegovo absorpcijo v krvni obtok. Danes se v hrani restavracije Le Batat vse vrti okrog batate, iz katere delajo cmoke, solate, čips, sladice – tudi Steinerjeva kremna rezina je narejena iz batate.
»Trudimo se, da imamo vselej na voljo vsaj tri ali štiri jedi iz batate, gostje pa so se na to imenitno odzvali. Marsikomu je to sploh neznana sestavina in jo poskusi že iz radovednosti,« razlaga Korotajeva.
Stran s plastiko
Terme imajo tudi druge gostinske obrate, ki gostom prav tako ponujajo večinoma ekološko pridelano domačo hrano. Sami delajo marmelade, namaze in sokove, tudi svoj jogurt imajo, kar iz tira vrže kakega gosta, od doma in iz drugih hotelov navajenega na jogurte v plastični embalaži. V termah so se namreč odločili, da bodo opustili vso odvečno embalažo, sploh pa je hrana, ki jo pridelajo njihovi dobavitelji ali jo v hotelu pripravijo sami, bolj zdrava od tovarniško pakiranih izdelkov.
Za leto 2020 v termah načrtujejo, da bodo v celoti postali disposable plastic free resort, kar pomeni, da bodo izločili vso plastiko za enkratno uporabo. Ravnokar so v zaključni fazi pridobivanja najstrožjega eko certifikata Eu Ecolabel.
Vseeno pa gostov ne silijo v nekaj, česar si ne želijo, poleg zdravih in tradicionalnih medžimurskih jedi si lahko v termah privoščijo pico ali hamburger s pivom.
Na vrt po malico
Biodinamična kmetija naj bi bila kot organizem, v katerem so vsi deli med seboj povezani, predvsem pa je samozadostna. Sodobne terme so za biodinamično samozadostnost preveč drugačen in tudi prevelik sistem, zato vse hrane, ki jo Terme Sveti Martin potrebujejo, ne morejo pridelati sami, prizna vodja projekta biodinamike in ekološke agrikulture Jelena Berečić. Vseeno so naredili korak v to smer in ob hotelu je tako letos po dveh letih priprav nastal biodinamični vrt, urejen v sodelovanju s Centrom dr. Rudolfa Steinerja in zagrebško fakulteto za agronomijo.
»Ideja je nastala predvsem iz želje, da našo že tako pestro zdravo ponudbo hrane obogatimo še s to z našega vrta, ki ga obdelujemo sami, in hkrati nadziramo pridelavo,« pravi Berečićeva. Gost naredi le nekaj korakov iz restavracije in na lastne oči lahko vidi, kako raste hrana, kakršno je ravno zaužil. Že zdaj lahko gostje na vrtu sami naberejo zelišča, s katerimi želijo začiniti svojo hrano, lahko si naberejo zelenjavo, sadeže ali pa le uživajo v senci dreves ob vrtu.
V načrtu je gradnja koče, v kateri bodo hranili semena in biodinamične pripravke, ki jih trenutno še dobijo iz Centra dr. Rudolfa Steinerja, v prihodnje pa jih želijo sami delati in iz tega narediti tudi atrakcijo za obiskovalce term.
Polnjenje kravjih rogov z gnojem in njihov zakop na specifičen način na primernem kraju in na preudarno izbran septembrski dan je za goste že kar dogodek. Za vrt trenutno skrbijo trije zaposleni, ne branijo pa se niti prostovoljcev, ki jih ni strah umazati rok pri delu z zemljo.