denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Magazin

Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Deli na:
Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Foto: Arhiv Reporterja

Čeprav je razlika le v nekaj črkah, gre za zgodovinsko spremembo - kraj v Ukrajini je ulico, imenovano po sovjetskem voditelju Leninu, poimenoval po članu glasbene skupine Beatles Johnu Lennonu.

V Ukrajini pospešeno brišejo ostanke totalitarne preteklosti, odkar je bil februarja 2014 odstavljen proruski predsednik Viktor Janukovič, oblast pa je prevzela bolj evropsko usmerjena vlada.

Aprila lani so prepovedali javno razkazovanje komunističnih simbolov, kot po tekočem traku pa spreminjajo tudi imena mest in ulic.

Ena bolj simboličnih sprememb je gotovo preimenovanje ulice v kraju Kalini s 5000 prebivalci na zahodu Ukrajine, kjer je tamkajšnji guverner Genadij Moskal na lastno pobudo preimenoval Leninovo ulico v Lennonovo ulico.

"Lokalne oblasti še vedno niso preimenovale ogromnega števila komunističnih ulic, čeprav jim je dal zakon za to šest mesecev časa," je dejal Moskal. Sam je ukazal tudi poimenovanje ulice po pokojnem češkoslovaškem predsedniku Tomašu Masaryku.

Ukrajinci Masaryka spoštujejo, ker je zagovarjal pravice ukrajinske manjšine na Češkoslovaškem. Območje, ki ga vodi Moskal, je bilo v času Masaryka del Češkoslovaške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...