feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Magazin

Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Deli na:
Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Foto: Arhiv Reporterja

Čeprav je razlika le v nekaj črkah, gre za zgodovinsko spremembo - kraj v Ukrajini je ulico, imenovano po sovjetskem voditelju Leninu, poimenoval po članu glasbene skupine Beatles Johnu Lennonu.

V Ukrajini pospešeno brišejo ostanke totalitarne preteklosti, odkar je bil februarja 2014 odstavljen proruski predsednik Viktor Janukovič, oblast pa je prevzela bolj evropsko usmerjena vlada.

Aprila lani so prepovedali javno razkazovanje komunističnih simbolov, kot po tekočem traku pa spreminjajo tudi imena mest in ulic.

Ena bolj simboličnih sprememb je gotovo preimenovanje ulice v kraju Kalini s 5000 prebivalci na zahodu Ukrajine, kjer je tamkajšnji guverner Genadij Moskal na lastno pobudo preimenoval Leninovo ulico v Lennonovo ulico.

"Lokalne oblasti še vedno niso preimenovale ogromnega števila komunističnih ulic, čeprav jim je dal zakon za to šest mesecev časa," je dejal Moskal. Sam je ukazal tudi poimenovanje ulice po pokojnem češkoslovaškem predsedniku Tomašu Masaryku.

Ukrajinci Masaryka spoštujejo, ker je zagovarjal pravice ukrajinske manjšine na Češkoslovaškem. Območje, ki ga vodi Moskal, je bilo v času Masaryka del Češkoslovaške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

loading...
Loading...