908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Magazin

Lenarčič le dobil dovoljenje za nadaljevanje poti

Deli na:
Lenarčič le dobil dovoljenje za nadaljevanje poti

Foto: Bobo

Pilot Matevž Lenarčič, ki se je marca podal na pot okoli sveta na misiji GreenLight WorldFlight, bo po dvodnevni negotovosti in številnih zapletih vendarle nadaljeval pot proti Mashallovim otokom. Potem ko je vse kazalo, da pred ponedeljkom ne bo mogoče urediti dovoljenja za polet s Havajev, je pozno sinoči po našem času vendarle dobil zeleno luč.

Ključno vlogo pri reševanju zapletov so imeli slovensko ministrstvo za zunanje zadeve, slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, častni slovenski konzul Ronald Joseph Zlatoper in Ameriško zvezno letalsko združenje, so sporočili iz skupine za komunikacijsko podporo v okviru projekta GreenLight WorldFlight.

Na poti okoli sveta v okviru projekta GreenLight WorldFlight bo Lenarčič opravil skupno 13 etap. V naslednji etapi bo Lenarčič letel do Mashallovih otokov, v mesto Majuro. Etapa bo dolga 3800 kilometrov, trajala pa bo predvidoma 17 ur.

Na 42.000 kilometrov dolgi poti želi pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili.