stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Legenda teatra Mojca Kreft razkriva, kako so Cankarjevi Hlapci razburili komunistično oblast

Deli na:
Legenda teatra Mojca Kreft razkriva, kako so Cankarjevi Hlapci razburili komunistično oblast

Mojca Kreft, dramaturginja, teatrologinja in muzejska svetovalka - Foto: Primož Lavre

Gledališče je s svojo čarobnostjo in unikatnostjo že marsikoga usodno očaralo in začaralo. Mnogi so mu posvetili najbolj ustvarjalna leta svojega življenja. A le redki so mu tako dolgo ostali zvesti in predani kot gospa Mojca Kreft. V svoji petdesetletni poklicni karieri je sodelovala z večino slovenskih gledališč, do nedavnega je kot vršilka dolžnosti vodila tudi Slovenski gledališki inštitut. Je prava zakladnica bogatega teatrološkega znanja in marsikaterih anekdot iz gledališkega življenja.

V intervju  med drugim razmišlja o tem, kako se je v petdesetih letih spremenilo  videnje gledališča, pa tudi o tem, katere so bile tiste predstave in gledališki ustvarjalci, ki so se ji najbolj vtisnili v spomin.

Čeprav ima Ljubljana kar nekaj poklicnih gledališč in alternativno sceno, je prepričana, da je njegova vloga zelo pomembna, saj ne podvaja niti ne ponavlja trenda, ki ga ustvarjajo druga gledališča.

V času kovida se je prav v Šentjakobskem gledališču, ki je v tem obdobju praznovalo tudi svojo stoletnico, spopadla z vlogo umetniške vodje.


V svoji dolgoletni karieri je sicer sodelovala z večino slovenskih poklicnih gledališč. V prejšnjem sistemu je bila dvakrat celo na zagovoru pri ideološki komisiji, a je na zagovoru vedno vztrajala pri delih, ki so jih imeli na repertoarju.

Pove tudi, kako in zakaj je nekdanje oblastnike najbolj razburila predstava Hlapci Ivana Cankarja o kateri so razpravljali na več nivojih, celo na sestanku na SZDL, katerega sta se udeležila s Poldetom Bibičem.

»Predstavljajte si, kaj pomeni za umetniškega vodja ali dramaturga, da snažilka razpravlja o tem ali bo neko besedilo uprizorjeno ali ne,« se še vedno s precejšnjim razočaranjem spominja dogajanja okoli drame Svatba, ki jo je Rudi Šeligo sam prinesel v MGL. Sama je bila nad besedilom navdušena, prav tako, dva člana umetniškega sveta, ko so želeli dati na program, pa so naleteli na neodobravanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24