joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ledinek Engineering zagnal ambiciozen projekt v ZDA

Deli na:
Ledinek Engineering zagnal ambiciozen projekt v ZDA

Ledinek Engineering je na ameriški trg vstopil z enim njihovim največjim projektom SmartLam - Foto: Ledinek Engineering

Podjetje Ledinek Engineering je vstopilo na ameriški trg s svojim najnovejšim projektom za SmartLam, avtomatizirano linijo za izdelavo lepljenih nosilcev (ang. GLT). Ta projekt so nedavno začeli izvajati in pričakujejo, da bo končan še letos.

Projekt, v vrednosti 26 milijonov evrov

Kot vodilni proizvajalec proizvodnih linij za lesno predelavo, so uspešno začeli investicijski projekt v vrednosti 26 milijonov evrov. »Sedaj se izvaja mehanska montaža, kmalu bomo začeli z elektro montažo, nato sledi faza programiranja. V določenih obdobjih bo v delo vključenih kar več 30 naših mehanikov, električarjev in programerjev,« je o obsežnosti in velikosti dejal Gregor Avguštin, projektni vodja Ledinek Engineering. Najsodobnejša in po meri narejena tovarna lepljenega lesa bo največja v Severni Ameriki, ki je trenutno tudi najhitreje razvijajoči se trg na področju uporabe konstrukcijskega lesa v gradbene namene.

Foto: Ledinek Engineering - Tako bodo v Dothanu, v zvezni državi Alabama, letno proizvedli do 200.000 m³ lepljenih nosilcev

Prinašajo novo tehnologijo v Severno Ameriko

Njihov inovativni pristop k avtomatizirani in visoko zmogljivi proizvodnji liniji lepljenega lesa z uporabo tehnologije stiskanja s hladnim lepili v Severni Ameriki še ni uveljavljena, vendar se že desetletja uporablja po vsej Evropi. Tako v Dothanu, Alabami, načrtujejo letno proizvodnjo do 200.000 m³ lepljenih nosilcev, kar bo zadostilo visokim potrebam trga inženirsko obdelanega lesa. Ledinek se je izkazal, kot idealni partner za SmartLam, ki je največji proizvajalec križno lepljenih plošč v Severni Ameriki, glede na pretekle projekte v avtomatizirani proizvodnji križno lepljenih plošč (ang. CLT) in lepljenih nosilcev (GLZ).

Najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu

Ledinek Engineering je na ameriškem trgu do tedaj bil prisoten zgolj s posameznimi stroji. Že vrsto let uspešno poslujejo v državah, kot so Kanada, Japonska, Urugvaj, Slovaška in Švedska. Med drugim sodelujejo z uglednim podjetjem in vodilnim proizvajalcem lesnih elementov za gradbeni sektor Moelven Edanesågen AB, ki je del norveškega koncerna Moelven. Nedavno so prav tako uspešno opravili test kapacitete CLT linije v Avstriji, pri podjetju Mayr-Melnhof Holz Leoben.