stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja kot vremenarji

Deli na:
Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja kot vremenarji

Foto: Weather by Miki Muster

Na spletu je dostopna vremenska aplikacija s stripovskimi junaki Mikija Mustra. Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja uporabnikom pametnih telefonov in tablic v obliki kratkih, zabavnih animacij sporočajo, kakšno je vreme. Muster je pri razvoju aplikacije podjetja As faktor sodeloval s svojimi idejami in potrdil vsako izdelano animacijo posebej.

Pri podjetju As faktor so se odločili, da bodo razvili vremensko aplikacijo Weather by Miki Muster z nostalgičnega vidika, saj je idejni snovalec aplikacije Sašo Žnider že od malih nog velik oboževalec Mustrovih stripov. Glavna ideja aplikacije je Mustrove junake približati mlajši generaciji, hkrati pa je namenjena vsem nostalgikom, ki so zrasli ob Mustrovih stripih.

Vremenska aplikacija za začetek ponuja deset različnih animacij glede na vreme in temperaturo. Teh deset animacij je vezanih na določene kriterije. Uporabniku aplikacija v kratkih, tri- do petsekundnih filmčkih pokaže, kakšno je vreme. Če je vroče, nad 30 stopinj, se Lakotnik na primer sprehaja po plaži, če dežuje, se Zvitorepec sprehaja po pločniku z dežnikom, je praktično rabo aplikacije pojasnil Aljaž Žnider iz As faktorja.

Ideja o aplikaciji je bila Mustru všeč in jo je podprl. Sam animacij posebej za aplikacijo ni risal, je pa potrdil vsako digitalno ustvarjeno podobo, ki so jo ustvarili pri As faktorju. Prav tako je podal kakšno zamisel za katero od animacij in bil vseskozi udeležen v ustvarjalnem procesu.

Animacije zaenkrat niso interaktivne, saj bi pri podjetju radi najprej preverili, kako se bo aplikacija prijela, ali bo sploh zanimiva. Idej imajo sicer veliko. Za začetek imajo v mislih nov sklop animacij, ki jih bo uporabnik lahko poljubno nameščal za določeno vreme, sicer pa so po Žnidrovih besedah v primeru uspeha aplikacije "odprta vsa vrata".

Brezplačna aplikacija je dostopna na Google Play za androide in Apple Store za IOS pametne telefone in tablice, dogovarjajo se tudi z Microsoftom. Aplikacijoso včeraj skupaj z Mikijem Mustrom, predstavili v Striparnici Buch v Murglah.

Miki Muster velja za pionirja stripa ter enega najuspešnejših ustvarjalcev te zvrsti in risanega filma na Slovenskem. Ustvaril je več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku.

Letos je Muster za svoje delo prejel veliko Prešernovo nagrado. V utemeljitvi je pisalo: "Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge."