Revija Reporter
Magazin

Kuverte nobelovcev bodo še zajetnejše: skoraj milijon evrov za nagrado

STA

26. sep. 2017 13:00 Osveženo: 13:01 / 26. 9. 2017

Deli na:

Nobelovo nagrado za mir podelijo v Oslu, v Stockholmu pa nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo.

STA

Teden dni pred začetkom razglasitve letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad je Nobelov inštitut sporočil, da bodo letošnji nagrajenci prejeli višje denarne nagrade, in sicer v višini devet milijonov švedskih kron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odbor direktorjev Nobelovega inštituta se je na sestanku 14. septembra odločil, da bo Nobelova nagrada 2017 za vsako kategorijo znašala devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov)," so v sporočili v ponedeljek.

Leta 2012 so denarno nagrado znižali na osem milijonov, potem ko so od leta 2001 podeljevali deset milijonov kron. Za zmanjšanje sredstev so se odločili, ker niso želeli ogroziti kapitala inštitucije.

Bo pa inštitut še naprej z različnimi ukrepi na dolgi rok krepil svoja sredstva. "Trenutne razmere so se stabilizirale," so še sporočili.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu. Razglasitve nagrad se bodo začele v ponedeljek, ko bo znan nagrajenec Nobelove nagrade za medicino. Prestižno Nobelovo nagrado za mir bodo razglasili 6. oktobra, ni pa še jasno, kdaj bodo razglasili nagrajenca za literaturo.