polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Cynthia Black Svet24.si

Babico davnega leta 2004 shranila v zamrzovalnik ...

jelko kacin Svet24.si

Jelko Kacin po zmedi, ali je nošenje mask v ...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Magazin

Kruta šala: irski pisatelj prejel lažni klic, da je dobil Nobelovo nagrado za literaturo

Deli na:
Kruta šala: irski pisatelj prejel lažni klic, da je dobil Nobelovo nagrado za literaturo

Irski pisatelj John Banville. - Foto: Wikimedia

Švedska akademija se je po spolnem škandalu, zaradi katerega lani niso podelili Nobelove nagrade za literaturo, letos soočila s potegavščino o tem, kdo prejme letošnjo nagrado. Tik pred razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 je bil irski avtor John Banville obveščen, da je letošnji dobitnik, zatem pa, da je bila odločitev preklicana.

Banville je v četrtek približno pol ure pred slovesno razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 v Stockholmu prejel klic, ki naj bi prišel iz akademije in prek katerega mu je bilo sporočeno, da je letošnji dobitnik. Kmalu po dejanski razglasitvi prejemnikov nagrade, in sicer Olge Tokarczuk za leto 2018 in Petra Handkeja za leto 2019, pa je na telefonski odzivnik prejel sporočilo s pojasnilom, da je med odločevalci prišlo do nesporazuma.

V sporočilu je moški, ki je trdil, da je tiskovni predstavnik akademije Mats Malm, pojasnil različne napetosti znotraj akademije, ki so po njegovih besedah privedle do tega, da so odločitev preklicali in nagrado dodelili nekomu drugemu.

Banville, dobitnik bookerja, je sprva verjel, da je sporočilo pristno, ko pa je skušal vrniti klic, mu to ni uspelo. "Verjel sem. Klic je prišel iz Stockholma, zakaj ne bi verjel," je konec tedna povedal za The Irish Times.

V akademiji preiskujejo, ali je klic prišel iz hiše ali od zunaj, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Malm. "To je res kruta šala," je dodal.

Po pisanju The Irish Times Banville sicer meni, da so bili klici potegavščina in ne namera, da bi diskreditirali akademijo, ki okreva po ranah zaradi spolnega škandala soproga ene od članic, zaradi česar lani ni podelila Nobelove nagrade za literaturo.

loading...
Loading...