opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Magazin

Kruta šala: irski pisatelj prejel lažni klic, da je dobil Nobelovo nagrado za literaturo

Deli na:
Kruta šala: irski pisatelj prejel lažni klic, da je dobil Nobelovo nagrado za literaturo

Irski pisatelj John Banville. - Foto: Wikimedia

Švedska akademija se je po spolnem škandalu, zaradi katerega lani niso podelili Nobelove nagrade za literaturo, letos soočila s potegavščino o tem, kdo prejme letošnjo nagrado. Tik pred razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 je bil irski avtor John Banville obveščen, da je letošnji dobitnik, zatem pa, da je bila odločitev preklicana.

Banville je v četrtek približno pol ure pred slovesno razglasitvijo nagrajencev za leti 2018 in 2019 v Stockholmu prejel klic, ki naj bi prišel iz akademije in prek katerega mu je bilo sporočeno, da je letošnji dobitnik. Kmalu po dejanski razglasitvi prejemnikov nagrade, in sicer Olge Tokarczuk za leto 2018 in Petra Handkeja za leto 2019, pa je na telefonski odzivnik prejel sporočilo s pojasnilom, da je med odločevalci prišlo do nesporazuma.

V sporočilu je moški, ki je trdil, da je tiskovni predstavnik akademije Mats Malm, pojasnil različne napetosti znotraj akademije, ki so po njegovih besedah privedle do tega, da so odločitev preklicali in nagrado dodelili nekomu drugemu.

Banville, dobitnik bookerja, je sprva verjel, da je sporočilo pristno, ko pa je skušal vrniti klic, mu to ni uspelo. "Verjel sem. Klic je prišel iz Stockholma, zakaj ne bi verjel," je konec tedna povedal za The Irish Times.

V akademiji preiskujejo, ali je klic prišel iz hiše ali od zunaj, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Malm. "To je res kruta šala," je dodal.

Po pisanju The Irish Times Banville sicer meni, da so bili klici potegavščina in ne namera, da bi diskreditirali akademijo, ki okreva po ranah zaradi spolnega škandala soproga ene od članic, zaradi česar lani ni podelila Nobelove nagrade za literaturo.

loading...
Loading...