tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

stanislav zore brezje 2023 Necenzurirano

Pridiga nadškofa Zoreta o evtanaziji in ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Maja Keuc z bendom Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Magazin

Kritiki so raztrgali The Interview, a razvpiti film je bil za božič razprodan

Deli na:
Kritiki so raztrgali The Interview, a razvpiti film je bil za božič razprodan

Foto: Reuters

Američani so v četrtek napolnili okrog 320 neodvisnih kinodvoran, ki so predvajale komedijo The Interview kljub grožnjam s terorističnimi napadi. Teh ni bilo, kritiki so film raztrgali, gledalci pa so parodijo, ki se norčuje iz severnokorejskega voditelja Kim Jong Una sprejeli kot sproščeno zabavo.

Na premieri v eni od kinodvoran v Los Angelesu sta gledalce presenetila glavna igralca v filmu Seth Rogen in James Franco, ki sta se skupaj z režiserjem Evanom Goldbergom zahvalila ljudem za podporo.

Film pripoveduje o dveh televizijcih, ki od obveščevalne agencije Cia dobita navodilo, naj ob obisku države med intervjujem odstranita voditelja Severne Koreje Kima Jonga Una.

Vse dvorane so bile razprodane in obiskovalci so menili, da s tem izražajo podporo svobodi izražanja.

Film, ki je stal le 44 milijonov dolarjev, je zaradi hekerskega napada na družbo Sony Pictures in groženj z napadi na kinodvorane dobil veliko več pozornosti, kot bi je sicer. 320 kinodvoran je sicer precej manj kot 3000, kolikor bi jih predvajalo parodijo, če ne bi bilo groženj.

Začelo se je prejšnji teden s hekerskim vdorom v računalniški sistem filmske družbe Sony. Računalniški tatovi so ukradli osebne informacije in komunikacijo zaposlenih ter to tudi objavili. Hekerji so grozili, da bo še huje, če bo film The Interview predvajan, saj naj bi se zgodilo nekaj podobnega kot 11. septembra 2001, ko so ZDA napadli teroristi Al Kaide.

FBI je grožnje in vdor pripisal hekerjem, povezanim s Severno Korejo, čeprav so številni računalniški strokovnjaki dvomili, da ima država s 25 milijoni prebivalcev in le 1200 računalniki, sposobnimi povezave z internetom, tehnološke zmogljivosti za to.

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je Sonyjev umik filma označil za napako in napovedal povračilne ukrepe. Severna Koreja je potem imela v začetku tedna hude težave z internetom.

Sony je popusti kritikam predsednika in drugih uglednih politikov obeh strank, javnosti ter znanih osebnosti. Film so na božič potem prikazali tudi za plačilo na internetu preko googla in youtuba ter igralniških platform Xbox in Playstation. Slednji sta na božič doživeli hekerske napade, Google in YouTube pa težav nista imela.

Diplomat Severne Koreje pri ZN Kim Song je predvajanje filma označil kot neopravičljivo norčevanje iz suverenosti in dostojanstva vrhovnega voditelja države, obenem pa napovedal, da ga bodo le obsojali in posledic ne bo.