vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

milan-gačanovič---gacho Njena.si

Bo Gacho boter Hajdinemu in Anžetovemu otroku?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kraljica Elizabeta odpovedala tradicionalni božič v Sandringhamu

Deli na:
Kraljica Elizabeta odpovedala tradicionalni božič v Sandringhamu

Kraljica Elizabeta - Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. se je odločila prelomiti s tradicijo in bo letos božič namesto na svojem posestvu Sandringham praznovala na gradu Windsor. Odločitev je sprejela ob vse višjem številu okužb z novo koronavirusno različico omikron v državi in ob možnosti vnovičnih omejitev javnega življenja.

Kot so ob sklicevanju na vire v kraljevi palači v ponedeljek poročali britanski mediji, je bila kraljičina odločitev "osebna, sprejeta po temeljitem premisleku". 95-letna monarhinja bo tako družinske člane za božič sprejela na gradu Windsor, pri čemer bodo upoštevani vsi "smiselni preventivni ukrepi in ustrezne smernice".

Elizabeta sicer z najtesnejšimi člani svoje družine božič tradicionalno preživlja na posestvu Sandringham na vzhodu Anglije, kjer se na božični dan udeležijo tudi maše v lokalni cerkvi. Tokratni božič je njen prvi, odkar je aprila po 73 letih zakona izgubila soproga, princa Philipa.

Britanska kraljica je sicer že po krajši obravnavi v bolnišnici v oktobru omejila svoje uradne dolžnosti, saj so ji zdravniki svetovali počitek. Minuli teden pa je zaradi tveganja za širjenje koronavirusa že drugo leto zapored odpovedala svoje tradicionalno predbožično kosilo.

Med lanskoletnimi božičnimi prazniki so bila v Veliki Britaniji v veljavi stroga pravila glede zasebnih druženj v notranjih prostorih, kar je kraljici prav tako preprečilo, da bi v Sandringhamu praznovala skupaj s svojimi otroki, vnuki in pravnuki.

Britanski premier Boris Johnson je sicer v ponedeljek zavračal pozive strokovnjakov, naj pred prazničnim koncem tedna uvedejo strožje omejitve. Je pa poudaril, da razmere v državi, kjer se hitro širi omikron, ves čas spremljajo.