Revija Reporter
Magazin

Kraljevska poroka v času korone: poročila se je princesa Beatrice, vnukinja Elizabete II.

STA

18. jul. 2020 7:00 Osveženo: 7:03 / 18. 7. 2020

Deli na:

Mladoporočenca, princesa Beatrice in Italijan Mozzi.

Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II., ki je mesece živela izolirano na gradu Windsor, ima za sabo pester dan. Včeraj dopoldne je namreč na posesti gostila poroko svoje vnukinje princese Beatrice z Edoardom Mapellijem Mozzijem, kasneje pa je podelila viteški naziv stoletnemu veteranu Tomu Mooru.

Princesa Beatrice se je včerajle poročila s svojim izbrancem, potem ko je morala zaradi pandemije covida-19 preložiti za konec maja napovedano poroko. Hči princa Andrewa in Sarah Ferguson je dahnila usodni da na nenapovedani zasebni slovesnosti v Windsorju.

Poroke sta se med drugim udeležila Elizabeta II. in princ Philip. Kot so zagotovili pri Buckinghamski palači, so upoštevali smernice za omejitev širjenja novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kasneje je kraljica počastila tudi veterana. V viteza je povišala nekdanjega britanskega vojaka, stoletnega Toma Moora, z vzdevkom stotnik Tom, ki je z dobrodelno hojo v času pandemije covida-19 zbral okoli 33 milijonov funtov za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem.

Elizabeta II. je na slovesnosti na prostem na posesti gradu Windsor uporabila meč svojega očeta Jurija VI. in se smehljala, ko se je z njim dotaknila ramen veterana. Kasneje mu je 94-letna kraljica dejala, da je sto odlična starost.

Moore se je sicer že pred podelitvijo naziva za britanski BBC pošalil, da upa, da kraljica med slovesnostjo ne bo nerodna z mečem.

Več sto tisoč ljudi je prispevalo v Moorov sklad JustGiving za britansko zdravstveno službo (NHS), potem ko je Moore v več dnevih prehodil sto dolžin svojega 25- metrskega vrta, pri tem pa se je opiral na hoduljo.

Prav tako se je aprila uvrstil na vrh britanske lestvice singlov, ko je skupaj z Michaelom Ballom zapel različico legendarne pesmi You'll Never Walk Alone.