Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kralj latino popa Ricky Martin je srečal Abrahama

Deli na:
Kralj latino popa Ricky Martin je srečal Abrahama

Ricky Martin - Foto: Profimedia

Portoriški pevec Ricky Martin je danes dopolnil 50 let. Avtorju uspešnic, kot sta Livin' La Vida Loca in She Bangs, so pripisali zasluge, da je v ameriško pop glasbo vnesel vplive latino kulture, označili so tudi za kralja latino popa. Glasbo ustvarja v španskem in angleškem jeziku, preizkusil pa se je tudi na filmu in televiziji.

Kariero je pevec s pravim imenom Enrique Martin Morales zgradil po letu 1991, ko je izdal debitantski album Ricky Martin, ki je doživel več kot pol milijona prodanih izvodov. Pred tem je bil član fantovske skupine Menudo, ki je postala ena najbolj znanih najstniških latino skupin. Že od malega pa je bil vajen nastopati v reklamah.

Prvo nominacijo za grammyja je dobil s četrto ploščo Vuelve, obenem pa tudi povabilo za nastop na podelitvi, s katere je odšel s kipcem za najboljši latino pop album.

Po štirih albumih v španščini, s katerimi je že dosegel komercialni uspeh v Latinski Ameriki, Evropi in Aziji, je nato leta 1999 s prvo ploščo v angleščini, ki jo je ponovno poimenoval Ricky Martin, ciljal predvsem na ameriško občinstvo. Skladba Livin' la Vida Loca se je povzpela na vrhove lestvic v več državah in je do danes ostala njegova največja uspešnica.

Pesem je obveljala tudi za začetek preboja latino popa v angleška govorna okolja z izvajalci, kot so še Jennifer Lopez, Enrique Iglesias in Shakira.