stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Komaj devetnajstletna Nika Prevc je zmagovalka svetovnega pokala!

Deli na:
Komaj devetnajstletna Nika Prevc je zmagovalka svetovnega pokala!

Nika Prevc je skupna zmagovalka sezone. - Foto: Sašo Bizjak

Devetnajstletna Nika Prevc je še pred finalno tekmo svetovnega pokala smučarskih skakalk v sezoni 2023/24, ki bo prihodnji četrtek v Planici, osvojila sedmi slovenski veliki kristalni globus v zimskih športih na najvišji ravni in petega v smučarskih skokih. To ji je uspelo po 11. mestu na premieri svetovnega pokala na letalnici v Vikersundu.

Pred njo je Nika Križnar 28. marca 2021 postala prva slovenska skakalka z osvojenim velikim kristalnim globusom. Do njih sta pred tem prišla dva smučarska skakalca, Primož Peterka dvakrat (1996/97 in 1997/98) ter enkrat Peter Prevc (2015/16).

V alpskem smučanju se ga je razveselila Tina Maze (2012/13), Žan Košir pa je v deskanju na snegu v paralelnih disciplinah slavil v sezoni 2014/15.

Družina Prevc ima tako sedaj v svojih vitrinah dva globusa. Prvega je osvojil Peter Prevc, ki se bo v Planici poslovil od tekmovanj, drugega pa na začetku kariere na najvišji članski ravni Nika Prevc.

V petek je praznovala 19. rojstni dan in je imela po sobotni odpovedi prve tekme skakalk na letalnici v Vikersundu danes novo priložnost za potrditev prvega mesta v končnem seštevku zime.

Po 22 posamičnih tekmah je pred današnjimi poleti tekmovalka iz Dolenje vasi osvojila 1370 točk, Avstrijka Eva Pinkelnig pa 1176. To sta bili edini preostali tekmovalki, ki sta lahko še posegli v boj za skupno zmago, sedaj pa tudi Avstrijka nima več možnosti.


Na petkovem treningu na letalnici se Prevc še ni najbolje znašla, najdlje je poletela do 159 m, nato je svoj osebni rekord danes pomaknila na 190,5 metra. Z 11. mestom je zabeležila tretji najslabši dosežek zime.

Pred tem je Nika Prevc 13. marca zmagala na četrti tekme norveške turneje na veliki skakalnici v Trondheimu in slavila svojo sedmo zmago v karieri, s katerimi je najboljša med slovenskimi skakalkami. Vsa prva mesta je dosegla v tej sezoni.

Pred slavjem v Trondheimu je preostalih šest zabeležila v razmaku dobrega meseca dni. Prvič je vse tekmice pokorila 16. decembra lani v Engelbergu, nato 30. decembra lani v Garmisch-Partenkirchnu, šestič pa 28. januarja pred domačimi navijači na Ljubnem ob Savinji.

Pred tem je bila najboljša še januarja dvakrat v Beljaku in v Zau na Japonskem. Temu je dodala še štiri druga mesta in zmago na superekipni tekmi v Zau. To so tudi njene edine stopničke v pokalu po tretjem mestu v prejšnji zimi, ki ga je za svoj prvenec na odru za zmagovalke dosegla 10. februarja lani v Hinzenbachu.

Po velikih uspehih v mladinski konkurenci, na MSP je osvojila sedem medalj, od tega tri zlate, je med članicami zablestela že junija na evropskih igrah v poljskih Zakopanah. Tam je na treh tekmah osvojila prav toliko medalj, dve srebrni na posamičnih tekmah ter bron s Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom na mešani ekipni tekmi, na kateri je bila v ekipi tudi Križnar.

Ta je 28. marca 2021 prav tako z 19 leti postala prva Slovenka z osvojenim velikim kristalnim globusom. Po odpovedi finalne serije zadnje tekme svetovnega pokala v sezoni 2020/21 v ruskem Čajkovskem je na koncu ugnala najbližji tekmici, najboljšo skakalko vseh časov Japonko Saro Takanashi in Avstrijko Marito Kramer. Križnar je po 13 tekmah zbrala 871 točk, Takanashi pa 862.