tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

uber ss Reporter.si

Kako sta Nika Kovač in Golobova koalicija ...

messi gleženj 1 Ekipa24.si

Pogled na Messijev gleženj je šokiral vse, zdaj ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

pogacar Ekipa24.si

Nore izjave iz tabora Visme o Pogačarju: "Ker je ...

Magazin

Kolesar leta Pogačar: Letos je bilo kar pestro na Touru

Deli na:
Kolesar leta Pogačar: Letos je bilo kar pestro na Touru

Tadej Pogačar - Foto: M24/Luka Vovk

Tadej Pogačar in Eugenia Bujak sta bila izbrana za najboljša slovenska cestna kolesarja sezone, medtem ko je naziv najboljše gorske kolesarke še četrtič zapovrstjo prejela Monika Hrastnik. Nagrado so prejeli od Kolesarske zveze Slovenije (KZS) na slavnostni prireditvi Večer zvezd v Ljubljani.

Kolesarska zveza Slovenije je na predlog pristojnih odborov in po sklepu predsedstva KZS podelila še številne druge nagrade in priznanja.

Med cestnimi kolesarji sta se za naziv najboljšega borila predvsem Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma). Prvi je v sezoni zabeležil 17 zmag, od tega dve na prestižnih spomenikih, obenem pa je bil še drugi na dirki po Franciji, medtem ko je drugi zmagal na dirki po Italiji in bil ob 15 zmagah v sezoni šel tretji na španski pentlji.

V letih 2022 in 2021 je slavil Pogačar, medtem ko si je slednji leta 2020 naziv najboljšega slovenskega kolesarja razdelil z Rogličem.

Petindvajsetletni član UAE Team Emirates je blestel v prvem delu sezone, ko je poleg številnih drugih zmag osvojil bržčas najbolj prestižno enodnevno dirko na svetu po Flandriji. Konec sezone je še tretjič zapovrstjo osvojil še en spomenik po Lombardiji.

"Flandrija je ena najlepših enodnevnih dirk. Da mi je tam uspelo zmagati, je res nekaj posebnega," je dejal Pogačar.

"Letos je bilo kar pestro na Touru. Zadnji teden je bil zame kar zahteven, a mi drugo mesto daje dodatno motivacijo. Upam, da bo šlo naslednje leto bolj tekoče," je dodal prvi kolesar svetovne lestvice.

Med izpostavljenimi izidi dvakratnega državnega prvaka so še zmage na večdnevni dirki Pariz-Nica ter enodnevnih Amstel Gold, Valonska puščica. Na spomeniku Liege-Bastogne-Liege je padel in si zlomil zapestje, zaradi česar je izpustil večji del priprav na glavni cilj sezone - Tour. Tam je za Dancem Jonasom Vingegaardom zasedel drugo mesto, nato pa na svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojil še bron na cestni dirki.

Tudi za Rogličem je sijajna sezona po vrnitvi po operaciji rame ob koncu lanske sezone. Dobil je vse večdnevne dirke z izjemo Vuelte, kjer pa so prva tri mesta zasedli člani iste ekipe. Pred Rogličem sta bila po trenju znotraj ekipe in kasnejšem internem dogovoru Američan Sepp Kuss in Vingegaard. Zmaga na Giru bo ob sneti verigi ostala vrhunec sezone.

"Predvsem cenim trenutke, teh ni neomejeno, saj imamo vsi imajo svoje trenutke na tem svetu. To sezono sem se zelo zabaval," je sezono na odru pospremil Roglič, sicer prejemnik nagrade za posebne dosežke.

Odlična sezona je tudi za Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious). Čeprav je na cestni slavil sedem zmag, se podpisal pod skupni uspeh na dirki po Poljski, sta bila najbolj odmevna zmaga (in kasnejši intervju) v 19. etapi dirke po Franciji in naslov svetovnega prvaka po makadamu oktobra v Benečiji.

"Še vedno se mi dvigne pulz ob ogledu posnetkov. Všeč mi je, da je intervju navdihnil toliko ljudi, da si postavijo visoke cilje in jih skušajo potem tudi doseči. Če damo vse od sebe, se cilji tudi večkrat uresničijo," je ob prejemu nagrade za posebne dosežke dejal Mohorič.

Pri ženskah je največji uspeh na gorskem kolesu slavila Hrastnik. Zadnja leta najbolj uspešna slovenska predstavnica je v svetovnem pokalu zabeležila uvrstitev kariere z drugim mestom v francoskem Les Getsu, skupni seštevek pa je končala na četrtem mestu. Obenem je v Franciji postala tudi evropska podprvakinja. Najboljši gorski kolesar je drugič zapovrstjo postal Luka Berginc.

V ženskem cestnem kolesarstvu je slavila Eugenia Bujak. Z 12. mestom na SP v Glasgowu v vožnji na čas je Sloveniji priborila dodatno mesto na prihajajočih olimpijskih igrah. Obenem je zasedla tudi najboljšo uvrstitev v zgodovini slovenskega ženskega kolesarstva na SP.

Najboljši mladi cestni kolesar je postal Anže Ravbar, letošnji evropski prvak iz pokrajine Drenthe. Na cestni dirki je tretje mesto zasedel Žak Eržen, ki je prejel nagrado za posebne dosežke z medaljami v dirkališčnem kolesarstvu.

* Vsi nagrajeni Večera zvezd 2023
- Najboljši cestni kolesar:
Tadej Pogačar

- Najboljša cestna kolesarka:
Eugenia Bujak


- Najboljši gorski kolesar:
Luka Berginc

- Najboljša gorska kolesarka:
Monika Hrastnik

- Priznanja za doprinos kolesarstvu:
Mojca Novak

- Priznanje za življenjsko delo:
Janez Drinovec, Tone Fornezzi - Tof, Andrej Fideršek

- Priznanje za posebne dosežke:
Matej Mohorič, Primož Roglič, Žak Eržen

- Priznanje po koncu kariere:
Jan Polanc

- Najboljši mladi cestni kolesar:
Anže Ravbar

- Nagrada za pokal Slovenije v cestnem kolesarstvu:
Matej Mohorič

- Najboljša mlada gorska kolesarka:
Maruša Tereza Šerkezi

- Najboljši mladi gorski kolesar:
Jaka Remec

- Najboljši amaterski kolesar:
Andrej Žavbi

- Najboljša amaterska kolesarka:
Petra Pasar