stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ko se asfalt navzame vonja po bograču

Deli na:

Bograč sodi med kultne kulinarične specialitete prekmurske kuhinje. Sicer bodo mnogi ugovarjali in trdili, da gre za jed pastirjev z madžarskih pust, pa vendar prekmurski bograč je jed, ki jo vsi gastronomski poznavalci geografsko umeščajo na severovzhod Slovenije.

Drži kot pribito, da se je v preteklosti, pa tudi v sedanjosti na množičnih shodih in prireditvah za rajo kuhal prekmurski bograč. Ah, kaj komplicirate, vedo povedati v ostalem delu Slovenije, saj gre le za navaden golaž, le da so v njem pač tri vrste mesa, goveje, svinjsko in divjačinsko. Pa vendar, bograč se od bograča hudo razlikuje, tudi po tem, kako se lotite njegove priprave.

In ta raznolikost v pripravi je bila še kako vidna pri 53. ekipah, ki so se udeležile 20. Bogračijade, najstarejšega tekmovanja v množičnem kuhanju določene jedi v Sloveniji. Že sam pristop kuharskih ekip, med katerimi so bile več ali manj takšne, ki z vsakodnevnim kuharjenjem nimajo nobene zveze, je v veliki meri napovedoval, kaj se bo izcimilo iz njihovega zvarka. Začne se že pri čebuli, nadaljuje pri mesu in konča pri krompirju.

Vmes seveda osnovne začimbe sol in poper, morda kak močnejši feferon, in to je to! Skratka, v dveh skupinah, dopoldanski in popoldanski, je kuhalo 53 ekip iz Slovenije, Avstrije in Madžarskem , organizator tekmovanja Hotel Diana, pa je za lačne poskrbel s 500 litri bograča. Tekmovalni kotlički so bili pač omejeni le na deset porcij, obiskovalcev pa je bilo vseeno več, kot je bilo porcij v vseh 53 kotličkih.

Petčlanska ekipa strokovne komisije je pri kuhi upoštevala prav vse, od samega začetka, in sicer, kako je pripravljena in urejena delovna površina, nato sam potek priprave jedi in na koncu, ko so prinašali porcijo bograča v presojo njihovi brbončic , se je seštel dosežek v končno oceno. Konec koncev ni pomembno, kdo je bil prvi in kdo zadnji, asfalt v središču mesta se je navzel vonja po bograču.

Seveda se vsakoletnemu obiskovalcu utrne misel, da je bogračijada nedokončana pesem. Lendavčani, ki so se bogračfesta lotili kar nekaj let pozneje, so že pet let svetovna prestolnica bograča, njihovo prireditev obišče več kot 10 tisoč obiskovalcev. Odgovor je v preprostem dejstvu, da je lokalna skupnost v Lendavi v tovrstni prireditvi začutila priložnost za turistično promocijo mesta, zato se je aktivno vključila v njeno organizacijo.

Soboški župan Jevšek pa je dogajanju namenil le pet minut, ko se je kot imperator na vojaškem starodobniku peljal skozi dogajanje in preko radijskih valov zbranim namenil nekaj prijaznih stavkov. Saj res, med tekmovalci je bila tudi njegova ekipa Županova kuhinja, ki pa se ji je v zadnjih dveh letih mestnem svetu prismodila marsikatera »jed« !