mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

blaz1 Njena.si

Tako je ime sinu Blaža Švaba

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Magazin

Kitajska z rekordnim številom super bogatih

Deli na:
Kitajska z rekordnim številom super bogatih

Foto: Getty Images

Kitajska kljub upočasnjevanju gospodarske rasti nikoli doslej ni štela toliko super bogatih, kot jih ima danes. Glede na študijo, ki jo objavijo vsako leto, ima drugo največje gospodarstvo na svetu 2056 ljudi z dvema milijardama juanov (297 milijonov dolarjev oz. 269 milijonov evrov) ali več premoženja. Lani je bilo takih 1877 Kitajcev.

Raziskava Hurun Report, ki se na Kitajskem ukvarja s tovrstno tematiko, je pokazala, da gre za trend, ki je v nasprotju z upočasnjevanjem kitajske gospodarske rasti, ki je bila lani, ko je znašala 6,9 odstotka, najnižja v četrt stoletja, kar se letos nadaljuje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na prvem mestu lestvice super bogatih je nepremičninski magnat, 62-letni Wang Jianlin, ustanovitelj konglomerata Wanda. Pod palcem ima 32,1 milijarde dolarjev premoženja. To je sicer za dva odstotka manj kot lani.

Sledi mu ustanovitelj spletnega velikana na področju trgovine in finančnih storitev Alibaba Jack Ma. Njegovo premoženje je naraslo za 41 odstotkov na 30,6 milijarde dolarjev. Dvainpetdesetletni Ma je izkoristil dokapitalizacijo svoje družbe na borzi in niz investicij, s katerimi je vrednost z Alibabo povezane družbe Ant Financial narasla na 60 milijard dolarjev.

Na tretjem mestu je generalni direktor internetnega velikana Tencent, lastnika priljubljene storitve WeChat, Pony Ma, ki ima premoženje v višini 24,5 milijarde dolarjev.

Najbolj spektakularen napredek na lestvici najbogatejših je naredil magnat Yao Zhenhua, ki je v primerjavi z lani preskočil kakih 200 mest in pristal na četrtem mestu. Njegovo premoženje se je podeveterilo in doseglo 17,2 milijarde dolarjev. Gre za šefa nekdaj diskretne zasebne zavarovalniške družbe Baoneng, ki je v zadnjih mesecih na Kitajskem dvignila veliko prahu, ko je napovedala sovražni prevzem pomembne nepremičninske družbe Vanke.

"Model finančnih investicij, ki mu sledi Yao, predstavlja nov način ustvarjanja bogastva na Kitajskem," je študijo komentiral predsednik Hurun Reporta Rupert Hoogewerf. "Pred dvajsetimi leti so se na Kitajskem ustvarila prva bogastva na borzi, sledile so proizvodnja, nepremičnine, informacijske tehnologije in danes izkoriščanje kapitalskih trgov za finančne investicije," je pojasnil.

Kot je dodal, je 23 odstotkov od 2056 super bogatašev to bogastvo ustvarilo s finančnimi investicijami ali informacijsko tehnologijo, 26 odstotkov pa s proizvodnjo.

Loading...