stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kip Johnnyja Casha bo stal v washingtonskem Kapitolu

Deli na:
Kip Johnnyja Casha bo stal v washingtonskem Kapitolu

Johnny Cash - Foto: Profimedia

V Kapitolu v Washingtonu se vsaka od ameriških zveznih držav predstavlja s po dvema kipoma. V državi Arkansas so se odločili, da bodo zaradi aktualnih razmer v družbi odstranil dve skulpturi oseb, ki ju povezujejo s širjenjem ideologije bele nadvlade, ter ju nadomestili s kipoma glasbenika Johnnyja Casha ter aktivistke Daisy Bates.

Predstavnika Arkansasa v t.i. Dvorani kipov sta v zadnjem času, ko se v ZDA zavzemajo za odstranitev rasističnih simbolov, postala izjemno kontroverzna, saj gre za kip senatorja Jamesa Paula Clarkea, ki je pred stoletjem zelo zagovarjal segregacijo, ter za kip odvetnika Uriaha Rosea, ki je bil pripadnik konfederacije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu bosta v sloviti dvorani namesto omenjenih kipov v belem marmorju stala kipa v arkansaškem Kingslandu rojenega glasbenika Johnnyja Casha, ki je v svojih skladbah pel o neprilagojencih in zapornikih ter celo nastopal po zaporih. Njegov globoki bariton ob spremljavi kitare je zlezel pod kožo številnim generacijam.

Cashu, ki je umrl leta 2003 v mestu Nashville v zvezni državi Tennessee, se bo v marmorni podobi pridružila še zagrizena afroameriška borka za civilne pravice Daisy Bates.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je dejal, da se je večina vpletenih strinjala z odločitvijo, da se stara kipa v washingtonskem Kapitolu zamenja s kipoma osebnosti iz novejše zgodovine.