pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kimova babica je bila "odlična strelka", ki je vzgojila "vzhajajoče sonce" Kim Jong-ila

Deli na:
Kimova babica je bila "odlična strelka", ki je vzgojila "vzhajajoče sonce" Kim Jong-ila

Kim Il-sung in Kim Jong-suk - Foto: KCNA

V Severni Koreji so na božični večer slavnostno obeležili 100. obletnico rojstva "vojne herojke" Kim Jong-suk, babice severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Slavijo jo kot "izjemno revolucionarko" in tudi "odlično strelko" v bojih proti japonski nadoblasti v 30. letih prejšnjega stoletja.

Obletnico so obeležili s posebnimi poštnimi znamkami ter srebrniki in zlatniki z njeno podobo. Pripravili so tudi številne kulturne prireditve, med drugim "revolucionarno opero", poroča britanski BBC, ki povzema severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA.

Prva žena ustanovitelja Severne Koreje Kim Il-sunga in mati Kim Jong-ila naj bi se rodila v revni kmečki družini na božični večer leta 1917. Umrla je leta 1949 pri 31 letih.

Borila naj bi se tudi v gverilskih skupinah proti Japonski v 30. letih 20. stoletja. Ob včerajšnji obletnici so zapisali, da "so bile njene strelske sposobnosti tako izjemne, da so njeni soborci po boju s štetjem praznih nabojev šteli število ljudi, ki jih je ubila".

Severna Koreja sicer slovi kot družba, v kateri je močno uveljavljen patriarhat, tako da je Kim Jong-suk ena redkih žensk, ki jih slavijo. Vloga žensk je predvsem rojevanje potomcev.

Lokalni mediji pišejo, da je njen "največji dosežek, da je vzgojila voditelja Kim Jong-ila kot vzhajajoče sonce in s tem ljudstvu dala izjemno čast in veselje, da imajo najbolj sijajne voditelje iz generacije v generacijo", še navaja BBC.