premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

dragic slovenija sekulic mm Ekipa24.si

Noro! Glejte, kaj je Dragić po dolgem času ...

mr-bean, rowan-atkinson, blackadder, johnny-english Odkrito.si

Rowan Atkinson proti čebeli

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ker bi bila ločitev od družine prekruta, bo slonica ostala na Šrilanki

Deli na:
Ker bi bila ločitev od družine prekruta, bo slonica ostala na Šrilanki

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Po številnih intervencijah in protestih so borci za pravice živali na Šrilanki dosegli svoj namen: mladič slona bo ostal z družino na Šrilanki.

Slona je je predsednik Maithripala Sirisena podaril Novi Zelandiji v znak dobrih odnosov. Aktivisti so vztrajali, da je ločitev slona od družine kruta.

Sirisena je šestletno slonico Nandi podaril novozelandskemu premierju Johnu Keyju februarja 2016 na srečanju v Kolombu v znak "dobrih odnosov med državama". Novozelandski veterinarji so lani že prišli na Šrilanko in pripravili vse potrebno za pot slona v živalski vrt v Aucklandu. Toda borci za pravice živali so s številnimi intervencijami in protesti dosegli, da slon ostaja z družino. Aktivisti so vseskozi menili, da je ločitev kruta za žival, ki se bo težko navadila na novo okolje.

Sodišče na Šrilanki je odločilo, da Nandi zaenkrat ostaja doma, končna odločitev bo znana prihodnji mesec. "Naši sloni gojijo tesne družinske vezi, odvzem mladiča je greh," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal budistični menih Omalpe Sobitha. Dodal je, da se žival ne bi mogla navaditi na hladno vreme v Aucklandu, kjer so povprečne letne temperature precej nižje."Od sodišča smo v petek dobili zagotovilo, da Nandi ne bodo odpeljali iz države, dokler se primer ne konča," je še povedal Sobitha.

Šrilanka je živalskemu vrtu v Aucklandu leta 2015 podarila slonico Anjalee. Key je na lanskem srečanju Sirisenu povedal, da je Anjalee v enem letu pridobila 700 kilogramov, da uživa v življenju na Novi Zelandiji, dobro pa bi ji dela družba prijatelja.

Šrilanka je sicer znana po tem, da kot darila podarja slone. Kitajska je v zadnjih letih dobila tri, Japonska, Južna Koreja, Češka in ZDA pa po dva, poroča AFP.