Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kek po neprepričljivi zmagi nad Moldavijo: Zadnja leta je vse to nosil čarovnik Iličić in so se vsi zanašali nanj

Deli na:
Kek po neprepričljivi zmagi nad Moldavijo: Zadnja leta je vse to nosil čarovnik Iličić in so se vsi zanašali nanj

Matjaž Kek - Foto: Martin Metelko

Slovenska nogometna reprezentanca je prvi tekmi druge izvedbe lige narodov končala s štirimi točkami. Točkovni izkupiček je, kot je poudaril selektor Matjaž Kek, dober, manjka pa še ogromno do želene ravni, predvsem v kreaciji igre in zaključevanju. Oktobra se obetajo nove kadrovske spremembe.

Tako proti Grčiji (0:0) kot Moldaviji (1:0) je obramba zdržala in ni prejela zadetka, a vtis je pokvaril napadalni del igre, v katerem Slovenci - sicer brez nekaterih standardnih nosilcev, kot sta Josip Iličić in Benjamin Verbič - niso pokazali prave konkretnosti, idej, rešitev.

"Ne mislim, da smo bili zadržani, ampak premalo agresivni, krvoločni, s premalo želje, da bi dosegli gol. To zagotovo manjka. Pripravimo si premalo priložnosti, to se vse vidi in ne bežim od tega. Tu je treba iskati rešitve. Če hočeš zmagati, moraš zadeti. Manjka nam prava igra po bokih in v napadu. Zadnja leta je vse to nosil čarovnik (Iličić; op. STA) in so se vsi zanašali nanj, da bo vse sam rešil. Morajo pa tudi drugi prevzeti odgovornost," je poudaril Kek.

Ta je tokrat imel na voljo precej spremenjeno postavo, v kateri so ob omenjenih manjkali še nekateri standardni udeleženci prejšnjih zborov, kot so Bojan Jokić, Aljaž Struna, Robert Berić, Tim Matavž, Rene Krhin in drugi.

Kar nekaj igralcev je tako prvič okusilo člansko reprezentanco, tudi Nino Kouter, ki je pokazal precej želje, in Blaž Kramer, ki je v nekaj minutah poskrbel za več nevarnosti pred moldavskim golom kot pred njim standardni Andraž Šporar. Ta se v kombinaciji s Harisom Vučkićem v večini tekme ni znašel v pomanjkanju prostora.

"Verjetno sem prepozno menjal," je glede Kramerja, ki je sicer zapravil eno lepo priložnost, na kratko povedal Kek, a poudaril, da so nekateri šele v začetni fazi priprav na novo sezono.

"Približno sem vedel, v kakšnem položaju smo, ko sem sestavljal spisek. Videl sem željo pri posameznikih, vsi so hoteli do zmage, eni celo z igro na robu kartona. V dveh tekmah nismo dobili gola, tudi to nekaj velja, zavedam pa se tudi kakovosti tekmecev, s katerimi smo igrali. Cela akcija je pokazala nekatera imena, ki se bodo zagotovo še znašla na seznamu," je dejal Kek.

Dodal je, da se je treba zavedati realnosti, da bodo težave tudi v prihodnje, zato je treba poklicanim in drugim dajati optimizem in voljo. "Všeč mi je, da smo zmagali proti Moldaviji, nisem pa zaslepljen," poudarja selektor.



Pravi, da morajo krvavo delati in z borbenostjo in skupno željo ter nato dodano individualno kakovostjo dosegati želene rezultate. "Zadovoljen sem, kako so se fantje obnašali skozi teden. Če bo boljša tekmovalna pripravljenost, bo vedno bolje. Krog igralcev pa bom širil, mimo tega ne bo šlo," je povedal Kek.

Pri tem se je v zadnjem času omenjalo predvsem ime Sandija Lovrića, ki je opravil nekaj dni priprav skupaj z izbrano vrsto, a še ni imel pravice nastopa zanjo. Toda vezista Lugana gre pričakovati na naslednjem seznamu.

"Sandi Lovrić bo v kadru, če si bo to zaslužil. Spremljali smo ga že dolgo časa. Na treningih sem videl tisto iskro v očeh. Ko je gledal tekmo z Moldavijo, je trpel kot Kristus ... A to ne pomeni nekega abonmaja. Če ne bo odnosa, kakovosti, tekmovalnega ritma, potem ne bo ničesar," poudarja Kek.

Vedno pa se govori tudi o možni vrnitvi Kevina Kampla. Prvi zvezdnik reprezentance Jan Oblak je že pred prvo tekmo spregovoril, da bi bilo dobro, če se vrne. Bila sta skupaj v lizbonskem "mehurčku" lige prvakov in sta pogosto na zvezi.

"Komunikacija s Kamplom je in je pomembna, dobra, večstranska. Tudi Jan in Kevin sta bila skupaj na zaključnem turnirju lige prvakov, kjer je bilo še nekaj pomembnih Slovencev. Treba pa je vedeti, da je imel Kevin izredno težko poškodbo gležnja, zaradi katere nekateri končajo kariero. Bom pa zagnal vse skupaj še enkrat, če bo vse v redu, je tudi njegova vrnitev moja velika želja," je še pojasnil Kek in kot primer, da so vrata odprta nogometašem s pravim odnosom, izpostavil tudi vrnitev Nejca Skubica.

Katere igralce bo Kek povabil na naslednjo akcijo, bo znano v nekaj tednih. Slovence drugi preizkušnji v tem tekmovanju čakata 11. in 14. oktobra na Kosovu in v Moldaviji.

"Igranje v Prištini in Kišinjovu bo nov izziv. Pričakovanja so, da naj bi vse izgledalo tekoče. Toda potrebovali bomo kar nekaj časa, da bo tako," pravi Kek.