favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kalifornija v spopadu z izbruhom ošpic v Disneylandu

Deli na:
Kalifornija v spopadu z izbruhom ošpic v Disneylandu

Foto: Reuters

Ameriška zvezna država Kalifornija se bori z ošpicami, ki so izbruhnile v zabaviščnem parku Disneyland. Virus so v ZDA skoraj povsem izkoreninili, a v Kaliforniji so od konca decembra zabeležili 59 primerov okužbe. Oblasti zato ljudi pozivajo k cepljenju, ki se v zadnjih letih sooča z vedno večjim nasprotovanjem.

Kot so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti v Kaliforniji, so od konca decembra zabeležili 59 primerov okužbe s tem močno nalezljivim virusom. Od potrjenih primerov jih je 42 povezanih z Disneylandom in z Disneyjevim adrenalinskim parkom v Anaheimu. Med okuženimi je tudi pet zaposlenih v parkih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do prvotne okužbe je prišlo decembra, sedaj potrjeno okuženi posamezniki pa so nato tudi januarja obiskali Disneyjeve parke, so dodale zdravstvene oblasti.

Kot so poudarile, je izbruh bolezni pokazal na nujnost cepljenja. Osemindvajset od 34 okuženih, za katere so na voljo zdravstveni podatki, ni bilo cepljenih. Najboljša zaščita po mnenju oblasti ostaja cepivo za ošpice, mumps in rdečke.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen. Virus se lahko širi po zraku, brez fizičnega kontakta. Okužba se ponavadi pokaže z vročino, sledijo kašelj, izcedek iz nosu, konjuktivitis in izpuščaj.

Ošpice so v ZDA uradno izkoreninili leta 2000. Kljub temu so tam lani zabeležili 644 primerov ošpic, kar je skokovit porast v primerjavi s 173 primeri v letu 2013. Bolezen po svetu pogosto izbruhne, tudi v Evropi.

V zadnjih letih je v porastu nasprotovanje cepljenju, predvsem v Severni Ameriki. Nasprotovanje je osnovano na strahovih, da cepivo povzroča avtizem pri otrocih, čeprav je niz študij te strahove ovrgel.