tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

benjamin sesko pm Ekipa24.si

Simpatična izbranka Benjamina Šeška je ...

poroka-na-prvi-pogled, irena, andrej Njena.si

Preslišana tragedija v eksperimentu Poroka na ...

sesko Ekipa24.si

Benjaminu Šešku smo pokazali posnetek njegove ...

Magazin

Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Deli na:
Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Foto: Reuters

Več tisoč obiskovalcev mesta Bunol v vzhodni Španiji se je danes v okviru festivala Tomatina na ulicah tradicionalno spopadlo s paradižniki. Letošnji "boj" poteka že 70. leto zapored, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pričetkov Tomatine so v Bunol pripeljali 150 ton paradižnika, ki so ga razdelili med udeležence. Največja svetovna bitka s hrano je postala priljubljena atrakcija za turiste, ki v večini prihajajo iz Velike Britanije, Japonske, Avstralije in ZDA.

Mestna občina ocenjuje, da je od letošnjih 22.000 udeležencev le petina Špancev. Kot je dejal župan občine Rafael Perez, je festival tako priljubljen zato, ker vsakomur dovoli neškodljivo sproščanje stresa. Gosti iz nekaterih držav imajo težave z izražanjem čustev. je za španski radio povedal Perez in kot primer izpostavil Japonce, ki so mirni in zadržani, a se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo.

Organizatorji festivala gostom priporočajo, da naj za Tomatino oblečejo stara oblačila in nosijo zaščitna očala. Ravno tako pozivajo, naj paradižnike pred metanjem stisnjeno, saj s tem ublažijo udarec.

Za obmetavanje s paradižniki so gostje morali že tretjo leto plačati vstopnino v vrednosti desetih evrov. Z denarjem od vstopnic poskušajo organizatorji pokriti stroške festivala in omogočiti boljši nadzor nad naraščajočim številom obiskovalcev.

Na letošnji Tomatini so prodali 17.000 vstopnic, ostale pa so razdelili med domačine. Preden so začeli vstop v boj s paradižniki zaračunavati, se je festivala udeležilo tudi po 45.000 udeležencev.

Tradicija obmetavanja s paradižniki se je pričela v letu 1954, ko je skupina domačinov sredi festivala iz stojnice z zelenjavo vzela paradižnike in se pričela z njimi obmetavati.