Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Deli na:
Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Foto: Reuters

Več tisoč obiskovalcev mesta Bunol v vzhodni Španiji se je danes v okviru festivala Tomatina na ulicah tradicionalno spopadlo s paradižniki. Letošnji "boj" poteka že 70. leto zapored, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pričetkov Tomatine so v Bunol pripeljali 150 ton paradižnika, ki so ga razdelili med udeležence. Največja svetovna bitka s hrano je postala priljubljena atrakcija za turiste, ki v večini prihajajo iz Velike Britanije, Japonske, Avstralije in ZDA.

Mestna občina ocenjuje, da je od letošnjih 22.000 udeležencev le petina Špancev. Kot je dejal župan občine Rafael Perez, je festival tako priljubljen zato, ker vsakomur dovoli neškodljivo sproščanje stresa. Gosti iz nekaterih držav imajo težave z izražanjem čustev. je za španski radio povedal Perez in kot primer izpostavil Japonce, ki so mirni in zadržani, a se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo.

Organizatorji festivala gostom priporočajo, da naj za Tomatino oblečejo stara oblačila in nosijo zaščitna očala. Ravno tako pozivajo, naj paradižnike pred metanjem stisnjeno, saj s tem ublažijo udarec.

Za obmetavanje s paradižniki so gostje morali že tretjo leto plačati vstopnino v vrednosti desetih evrov. Z denarjem od vstopnic poskušajo organizatorji pokriti stroške festivala in omogočiti boljši nadzor nad naraščajočim številom obiskovalcev.

Na letošnji Tomatini so prodali 17.000 vstopnic, ostale pa so razdelili med domačine. Preden so začeli vstop v boj s paradižniki zaračunavati, se je festivala udeležilo tudi po 45.000 udeležencev.

Tradicija obmetavanja s paradižniki se je pričela v letu 1954, ko je skupina domačinov sredi festivala iz stojnice z zelenjavo vzela paradižnike in se pričela z njimi obmetavati.