krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

slovenija Ekipa24.si

Škandal! Glejte, kakšnega zadetka v Zenici niso ...

Pogovori o njegovem vodenju jutranjih poročil in oddaje Politično na RTV Slovenija že potekajo, kar Odkrito.si

Voditelj Nejc Krevs odkrito o razrešitvi

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Deli na:
Jubilejni 70. festival obmetavanja s paradižniki znova obarval Bunol v rdeče

Foto: Reuters

Več tisoč obiskovalcev mesta Bunol v vzhodni Španiji se je danes v okviru festivala Tomatina na ulicah tradicionalno spopadlo s paradižniki. Letošnji "boj" poteka že 70. leto zapored, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pričetkov Tomatine so v Bunol pripeljali 150 ton paradižnika, ki so ga razdelili med udeležence. Največja svetovna bitka s hrano je postala priljubljena atrakcija za turiste, ki v večini prihajajo iz Velike Britanije, Japonske, Avstralije in ZDA.

Mestna občina ocenjuje, da je od letošnjih 22.000 udeležencev le petina Špancev. Kot je dejal župan občine Rafael Perez, je festival tako priljubljen zato, ker vsakomur dovoli neškodljivo sproščanje stresa. Gosti iz nekaterih držav imajo težave z izražanjem čustev. je za španski radio povedal Perez in kot primer izpostavil Japonce, ki so mirni in zadržani, a se v času obmetavanja s paradižniki popolnoma spremenijo.

Organizatorji festivala gostom priporočajo, da naj za Tomatino oblečejo stara oblačila in nosijo zaščitna očala. Ravno tako pozivajo, naj paradižnike pred metanjem stisnjeno, saj s tem ublažijo udarec.

Za obmetavanje s paradižniki so gostje morali že tretjo leto plačati vstopnino v vrednosti desetih evrov. Z denarjem od vstopnic poskušajo organizatorji pokriti stroške festivala in omogočiti boljši nadzor nad naraščajočim številom obiskovalcev.

Na letošnji Tomatini so prodali 17.000 vstopnic, ostale pa so razdelili med domačine. Preden so začeli vstop v boj s paradižniki zaračunavati, se je festivala udeležilo tudi po 45.000 udeležencev.

Tradicija obmetavanja s paradižniki se je pričela v letu 1954, ko je skupina domačinov sredi festivala iz stojnice z zelenjavo vzela paradižnike in se pričela z njimi obmetavati.