GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Josip Iličić od danes uradno pri Mariboru

Deli na:
Josip Iličić od danes uradno pri Mariboru

Josip Iličić - Foto: Ekipa 24

Slovenski nogometni zvezdnik Josip Iličić je danes uradno postal nogometaš Maribora, je klub iz štajerske prestolnice sporočil na spletni strani. Štiriintridesetletni nekdanji dolgoletni član Atalante, Fiorentine in Palerma v italijanskem državnem prvenstvu serie A je s prvaki podpisal triletno pogodbo.

"Jojo, dobrodošel doma," so danes zapisali na spletni strani mariborskega kluba. Iličić se namreč vrača v vijoličasti dres, v katerem je uspešno nastopal med julijem in koncem avgusta leta 2010 ter na 11 tekmah dosegel štiri gole in tri podaje.

Hitro je postal ljubljenec Ljudskega vrta, odlični nastopi v kratkem obdobju pa so mu omogočili prestop k Palermu, kjer je igral vidno vlogo do odhoda k Fiorentini poleti 2013. Vijoličasti dres kluba iz Firenc je nosil štiri leta, nato pa prestopil v Bergamo k Atalanti, kjer je pustil največji pečat.

"Rad bi se vsem skupaj zahvalil. To je zame en poseben dan. Rekel bi, da nogometaš zaradi takšnih stvari igra nogomet še z večjo voljo, še z večjim veseljem in zato sem se tudi vrnil. Eno zgodbo sem začel, na žalost je nisem končal in vrnil sem se, da tudi jaz pustim nek pečat v tem klubu," je na današnji novinarski konferenci kluba dejal Iličić.

V klubski karieri je doslej zbral 494 nastopov, od tega 77 na slovenskih zelenicah v dresu Interblocka (66) in Maribora. Za Palermo je zbral 107, Fiorentino 137, za Atalanto pa 173 nastopov. Podpisal se je pod 140 golov in 86 podaj, največ prav v dresu zadnjega kluba, za katerega je zabil 60 golov in prispeval 44 podaj.

Za slovensko reprezentanco je debitiral 11. avgusta 2010, od takrat pa zbral 80 nastopov in dosegel 16 golov. Nazadnje je v izbrani vrsti igral 14. novembra lani ob zmagi proti Cipru v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju. V zadnjih letih je imel številne težave zunaj nogometnih igrišč.

Po izbruhu pandemije novega koronavirusa se je izkušeni nogometaš boril tudi z osebnimi težavami, zaradi česar si je vzel daljši odmor od nogometa, v zadnjih dveh letih je tako le redko igral za Atalanto, ki jo je uradno zapustil 31. avgusta.

Po nekaj tednih pogajanj in iskanju skupnega jezika je zdaj pristal v Mariboru, kjer bo nosil dres s številko 72. "To je velik dogodek za vse, gre za zadevo, ki nedvomno izstopa iz okvirjev in pomeni veliko. Ne samo za Maribor, ampak splošno za slovenski nogomet. Gre za posebno vez, ki je stkana med Josipom in Mariborom, kar je tudi privedlo do pozitivnega razpleta zahtevnega izziva," je ob podpisu pogodbe za spletno stran dejal športni direktor Maribora Marko Šuler.

"Dolgoročna pogodba potrjuje, kako resna je zadeva. Josip res nekaj časa ni igral, treniral je po samostojnem programu in ob potrditvi dogovora še ne moremo z gotovostjo napovedati premiere na igrišču. Seveda bo potreboval nekaj časa, da doseže ustrezno stopnjo pripravljenosti. Prihaja pa z velikim motivom in željo, sposoben se je hitro prilagoditi zahtevam, saj ob svojih izkušnjah zna odmerjati napore. Ne bomo prehitevali, bomo pa s skupnimi močmi naredili vse, da ga čim prej vidimo skupaj z moštvom na terenu," je še dodal Šuler.

"Težko odgovorim, kdaj bom pripravljen. Vsekakor sem se vrnil nazaj, zato ker sem rabil to domače okolje. Nasitil sem se tujine in rekel bi, da je bilo kar naporno. Še posebej v zadnjih letih, ampak to je za mano. Ta list sem obrnil. Vedel sem, da obstaja samo en klub v Sloveniji v katerega bi se lahko vrnil, in to je bila vsekakor moja želja, da se vrnem v Maribor," je o razlogih za vrnitev v Maribor dejal Iličić.

"Predvsem zaradi vsega tega, kar sta to mesto in ta klub pomenila zame v moji karieri. Sigurno brez tega kluba, brez tega mesta, brez teh navijačev ne bi bil to, kar sem danes. Ne bi imel te kariere, ki sem jo zgradil, in to še ni konec. To je novo poglavje v moji karieri in upam, da bom zdrav, brez poškodb in lepi trenutki bodo še prišli," je dodal 34-letni nogometaš.

"Začel bom iz nule. Rad bi, da to kar sem naredil je pri vseh vas pozabljeno in da sem ta novi igralec, ki je prišel v klub ter hoče narediti nekaj velikega. To kar sem začel že pred 12 leti," je Iličić dejal o pričakovanjih za to sezono.