favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jelko Gros presenečen, ker ga je vlada zamenjala s Francijem Petkom

Deli na:
Jelko Gros presenečen, ker ga je vlada zamenjala s Francijem Petkom

Jelko Gros - Foto: Arsen Perić

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji dopisni seji dala soglasje k imenovanju Francija Petka za vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za šport RS Planica. Petka je vlada na funkcijo imenovala za največ eno leto oziroma do 1. julija 2021. Petek s tem zapušča tudi mesto direktorja na Smučarski zvezi Slovenije.

Ena najpomembnejših nalog za Petka bo sodelovanje Zavoda Planica pri pripravi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 v dolini pod Poncami, s projektom pa je v zdajšnji vlogi izredno dobro seznanjen.

Njegov predhodnik Jelko Gros je zavod vodil vse od ustanovitve junija 2009, svet zavoda pa mu je mandat podaljšal tudi v začetku junija. Nov mandat bi moral nastopiti s 1. julijem, a vlada tega ni potrdila. Tik pred praznikom je nato zamenjala tri člane v svetu zavoda. Predsednika Bora Štrumblja, Draga Banovića in Klemna Žiberta so zamenjali vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za šport na resornem ministrstvu Mojca Doupona, Bogdan Janša in Ignac Polajnar.

"Z veliko odgovornostjo sprejemam mesto, ki je tako zelo pomembno za slovenski šport. Športu sem zavezan že celo življenje, šport čutim in posebej sem zavezan tudi Nordijskemu centru v Planici," je za STA povedal Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, ki je ta mesec praznoval 49. rojstni dan.

Kot pravi, ga čaka velik izziv. "Jelko Gros je s svojo ekipo naredil velik posel, vodil tudi obnovo nordijskega centra v Planici in pomagal pri organizaciji velikih tekmovanj. Zame bo vsekakor prvi izziv, da se dobro delo nadaljuje, seveda pa bomo skušali zadeve tudi nadgraditi, a za podrobnosti se moram najprej temeljito seznaniti z zadevo," je še dejal Petek.


Med argumenti, ki govorijo za njegovo imenovanje, so zanesljivo, da zelo dobro pozna smučarske skoke in center v Planici, obenem pa je v vseh podrobnostih seznanjen s pripravami na svetovno prvenstvo 2023 in sodelavci v projektu.

Popolnoma nepričakovano je novica o neimenovanju že prejšnji teden doletela Jelka Grosa. "Bil sem potrjen s strani vseh organov in seveda presenečen. Danes je šlo le še za nadaljevanje," je za STA povedal Gros.

Ta pravi, da razlogov za razrešitev ne pozna. "V življenju nisem bil v nobeni stranki, zato politika ne bi smela biti razlog. Verjel sem, da sem tukaj zaradi stroke. V Planici smo naredili velik moderen nordijski center, na zavod smo pripeljali nove projekte in vse do letošnje koronakrize poslovali z dobičkom, zato je odločitev vlade presenetila tudi mene."

Kot pravi, je bilo delo v 11 letih v Planici izredno naporno, a zaradi izjemne ekipe tudi dobro opravljeno. "Če bi poznal vse investicije in obseg obnove centra, ne vem, če bi se pred 11 leti res odločil za to funkcijo. A sodeloval sem z izredno ekipo. Zaenkrat ostajam na zavodu, o tem, kaj pa bom počel v prihodnje, pa bom moral resno razmisliti," je še dejal 59-letni Gros, ki se je pred tem proslavil tudi v vlogi selektorja slovenskih skakalcev v času, ko je dvakrat skupni seštevek svetovnega pokala osvojil Primož Peterka.

Kot pravi Gros, so tudi v naslednjih letih v Planici na vrsti veliki izzivi, tudi SP v nordijskem smučanju, eden največjih dogodkov v Sloveniji vseh časov.