Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Je Vinokurov tekmecu plačal, da mu je prepustil zmago?

Deli na:
Je Vinokurov tekmecu plačal, da mu je prepustil zmago?

Olimpijski kolesarski prvak iz Londona Kazahstanec Aleksander Vinokurov bo moral skupaj z Rusom Aleksandrom Kolobnjevom maja na sodišče v Liegeu.

To bo razsodilo, ali je zdajšnji direktor ekipe Astana Rusu res plačal 150.000 evrov, da mu je ta leta 2010 prepustil zmago na belgijski klasiki Liege-Bastogne-Liege, poroča cyclingnews.com.

Švicarska revija L'Illustre je že leta 2011 objavila novico o podkupovanju, dopolnila jo je z elektronskimi sporočili, ki sta si jih izmenjavala kolesarja in ki so potrjevala, da sta se med seboj dogovarjala o plačilu. A kolesarja sta podkupovanje zanikala in pravita, da je pri tem šlo za posojilo. "To je moje privatno življenje. Je še ena stvar, s katero me želijo očrniti. Pogosto posojam denar sem in tja, za posojilo je šlo tudi v tem primeru," je takrat dejal Vinokurov, za katerega je bila zmaga na sporni dirki prva po vrnitvi na tekmovanja po dopinški kazni.

Leta 2012 so primer preiskovali tudi preiskovalci v zvezi z afero o nečednih poslih zdravnika Micheleja Ferrarija, ugotovili so sumljiva denarna nakazila med obema kolesarjema, a Italijani niso ukrepali. Zato pa je leta 2014 odprlo preiskavo sodišče v Liegeu, ki bo 15. maja zaslišalo kolesarja. Ta sta na omenjeni dirki ušla zasledovalcem in se med seboj udarila za zmago.

Oba sta zdaj že tekmovalno upokojena, Vinokurov je prenehal tekmovati po olimpijskem zlatu leta 2012, Kolobnjev, sicer dobitnik bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu, pa lani.