premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Je Vinokurov tekmecu plačal, da mu je prepustil zmago?

Deli na:
Je Vinokurov tekmecu plačal, da mu je prepustil zmago?

Olimpijski kolesarski prvak iz Londona Kazahstanec Aleksander Vinokurov bo moral skupaj z Rusom Aleksandrom Kolobnjevom maja na sodišče v Liegeu.

To bo razsodilo, ali je zdajšnji direktor ekipe Astana Rusu res plačal 150.000 evrov, da mu je ta leta 2010 prepustil zmago na belgijski klasiki Liege-Bastogne-Liege, poroča cyclingnews.com.

Švicarska revija L'Illustre je že leta 2011 objavila novico o podkupovanju, dopolnila jo je z elektronskimi sporočili, ki sta si jih izmenjavala kolesarja in ki so potrjevala, da sta se med seboj dogovarjala o plačilu. A kolesarja sta podkupovanje zanikala in pravita, da je pri tem šlo za posojilo. "To je moje privatno življenje. Je še ena stvar, s katero me želijo očrniti. Pogosto posojam denar sem in tja, za posojilo je šlo tudi v tem primeru," je takrat dejal Vinokurov, za katerega je bila zmaga na sporni dirki prva po vrnitvi na tekmovanja po dopinški kazni.

Leta 2012 so primer preiskovali tudi preiskovalci v zvezi z afero o nečednih poslih zdravnika Micheleja Ferrarija, ugotovili so sumljiva denarna nakazila med obema kolesarjema, a Italijani niso ukrepali. Zato pa je leta 2014 odprlo preiskavo sodišče v Liegeu, ki bo 15. maja zaslišalo kolesarja. Ta sta na omenjeni dirki ušla zasledovalcem in se med seboj udarila za zmago.

Oba sta zdaj že tekmovalno upokojena, Vinokurov je prenehal tekmovati po olimpijskem zlatu leta 2012, Kolobnjev, sicer dobitnik bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu, pa lani.