Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

nudizem Svet24.si

Katarina in Dušan v hrvaškem kampu, kjer gostje ...

barve Petisvet.si

Barvna energijska podpora od 20. do 26. julija

Modroobročkasta hobotnica Svet24.si

VIDEO: Turista nevede rokovala s smrtonosnim ...

8da716277e_62209401 Svet24.si

Žalostna Rasema znova v šov po ljubezen

natalija kolšek Njena.si

Ta lepotec je sin Natalije Kolšek!

alfi nipic1 Njena.si

Vidno shujšani Alfi Nipič

Magazin

Japonski fenomen Hikikomori: stotisoči Japoncev živijo v popolni osami

Deli na:
Japonski fenomen Hikikomori: stotisoči Japoncev živijo v popolni osami

Foto: YouTube - Janponski hikikomori v oddaji francoske televizije.

Več kot 600.000 Japoncev, starejših od 40 let, živi v popolni socialni osami. Ti ljudje na svojih domih ostajajo tudi po več kot šest mesecev skupaj, brez vsakršnih socialnih stikov, izhaja iz danes objavljene raziskave japonske vlade.

Ta pojav je na Japonskem tako razširjen, da ima celo lastno poimenovanje - hikikomori. Beseda označuje nekoga, ki po pol leta ne hodi v šolo ali službo in nima v tem času stikov z nikomer zunaj svojega družinskega kroga, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah vladne raziskave je v državi okoli 613.000 t. i. hikikomorijev, starih med 40 in 64 let, skoraj tri četrtine med njimi je moških. Hikikomorijev, ki so mlajši od 39 let, je bilo glede na podobno raziskave vlade iz leta 2016 okoli 541.000.

"Številka je veliko višja, kot smo mislili. Hikikomori ni le problem, ki se pojavlja med mladimi," je najnovejše ugotovitve komentiral predstavnik vlade.


V deželi vzhajajočega sonca so bili namreč vse do nedavnega prepričani, da se ta problem pojavlja predvsem med najstniki in ljudmi v 20. letih, a spričo staranje družbe se tudi vse več Japoncev v srednjih letih zapira pred svetom.

Vlada je še posebej izpostavila, da je okoli polovica tistih, ki jih je zajela raziskava, odrezana od sveta živela več kot sedem let. Številni med njimi pa so verjetno finančno odvisni od svojih starajočih se staršev.

Predstavnice neprofitne organizacije, ki podpira starše ljudi, ki živijo v osami, Rike Uede, ugotovitve raziskave niso presenetile. Kot je dodala, to kaže, da je v japonski družbi težko živeti, kar gre pripisati velikemu pritisku, ki se ga v tej državi, znani po deloholičnosti in konformizmu, izvaja na posameznika.

Loading...