Gasper Kramar 22 Dobra karma

Zaljubljeni Gašper Kramar: še na dve operaciji, ...

Caleb Murray Svet24.si

Zvezdnikov sin med protesti ugriznil policista

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

pravna fakulteta Svet24.si

Zakaj je študijska literatura na pravni fakulteti...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja javno izpostavila svojega partnerja

Magazin

Janja Garnbret je svetovna prvakinja! "Celo leto sem trdo trenirala za to."

Deli na:
Janja Garnbret je svetovna prvakinja! "Celo leto sem trdo trenirala za to."

Janja Garnbret - Foto: Bobo

Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Devetnajstletna Korošica si je zlato kolajno v balvanih priplezala nocoj v balvanskem finalu na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku, kjer se je prejšnjo soboto zavihtela do srebra v težavnosti.

"Finale je bil super težak, a bilo je čudovito. Sem super vesela, ker sem osvojila zlato kolajno. To so bile moje sanje," so bile prve besede slovenske tekmovalkev angleščini po osvojenem zlatu.

"Že na ogledu sem vedela, da so kar težki balvani in s sotekmovalkami nismo točno vedele, kako se jih bomo lotile, ampak potem sem bila osredotočena in res sem si želela te zmage, ker sem vedela, da lahko," je majhni skupini slovenskih novinarjev po osvojeni zmagi povedala presrečna nova balvanska kraljica.

Po finalu težavnosti je ostalo nekaj grenkega priokusa, ko je bil na vrhu smeri po vseh krogih, a je zlato izgubila zaradi sekund, ki so bile na strani domačinke Jessice Pilz.

"Po težavnosti nisem bila toliko razočarana zaradi rezultata, ampak tega, kar se je zgodilo. Sem čakala na balvane, na katere sem ciljala že celo leto in sem trdo trenirala za to. To je bil moj življenjski cilj in zdaj sem ga dosegla. Res neverjetno," je bila vesela.

To je njena tretja kolajna na SP. Zlato je osvojila pred dvema letoma v Parizu v težavnosti. Garnbretova je prva Slovenka z dvema zlatima kolajnama s SP, pet jih ima Mina Markovič, a nobene zlate.


Garnbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu. Zaradi mature je v svetovnem pokalu v balvanih izpustila štiri tekme, a je na treh, na katerih je nastopila, dvakrat zmagala in bila enkrat druga. Po uspešno opravljenem zrelostnem izpitu pa je sledil sanjski Innsbruck.

S tema dosežkoma, srebrom v težavnosti in zlatom v balvanih, je Garnbretova tudi prva favoritinja za zmago v nedeljski olimpijski kombinaciji, v novi disciplini, ki bo doživela tekmovalno premiero prav v Innsbrucku, in v kateri se bo za kolajne pomerilo najboljših šest v obeh konkurencah in v vseh treh disciplinah.

"Kombinacija ni moj glavni cilj. Prednost sta imela težavnost in balvani. Zdaj vidim, da se tudi jaz lahko potegujem za zlato olimpijsko kolajno, trenutno sem v kombinaciji prva, kar mi zelo veliko pomeni in je dober pokazatelj za olimpijske igre. Moj cilj, da pridem med top šest plezalk, je bil dosežen, zdaj lahko samo še uživam," napoveduje Garnbretova.

V soboto bosta na sporedu še moška polfinale in finale v balvanih z dvema Slovencema na startu polfinala, Jernejem Kruderjem in Gregorjem Vezonikom. Druga slovenska polfinalistka Katja Kadić je tekmovanje končala na 12. mestu.

Janja Garnbret je že pred zadnjim balvanom vedela, da je kolajna njena, po koncu zadnjega nastopa, potem ko se je iztekel čas, so jo premagala čustva, padla je na kolena in se je zjokala. Devetnajstletnico, ki ima kot prva Slovenka dve kolajni s svetovnega prvenstva v dveh individualnih disciplinah, balvanih in težavnosti, so nato objele in ji čestitale tekmice.

Japonka Akiyo Noguchi, ki je na zadnjih dveh prvenstvih osvojila bron, se je veselila srebra, Srbkinji Staši Gejo je pripadel bron. Avstrijka Jessica Pilz je bila četrta, aktualna skupna zmagovalka svetovnega pokala v balvanih Japonka Miho Nonaka je osvojila peto mesto, Švicarka Petra Klingler, zlata pred dvema letoma v Parizu, pa je bila šesta.

POSNETEK FINALA:

loading...
Loading...