bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

olimpija Ekipa24.si

Kakšna bomba! Stožice so se tresle, Agba z vso ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

roglic mezgec Ekipa24.si

Ne le Pogačar, tudi ta slovenski zvezdnik bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izrael bo spremenil besedilo evrovizijske pesmi

Deli na:
Izrael bo spremenil besedilo evrovizijske pesmi

Izraelske izvajalke Eden Golan ne bomo videli na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije. - Foto: X

Z izraelske javne radiotelevizije KAN so v nedeljo sporočili, da je predsednik Isaac Herzog pozval k prilagoditvam, ki bi Izraelu zagotovile nastop na tekmovanju za pesem Evrovizije. Evropska radiodifuzna zveza je februarja besedilo pesmi izraelske predstavnice Eden Golan vzela pod drobnogled zaradi suma, da namiguje na napad Hamasa 7. oktobra.

Izrael se je na preučevanje besedila Evropske radiodifuzne zveze (EBU) konec februarja odzval z opozorilom, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnji Evroviziji, če bodo njeni organizatorji zavrnili besedilo pesmi Eden Golan.

Njena pesem October Rain, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, naj bi namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, ki je sprožil vojno v Gazi. S tem bi EBU kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju.

Konec minulega tedna pa so si v Izraelu premislili. Radiotelevizija KAN je sporočila, da je celo predsednik Isaac Herzog pozval k udeležbi na tekmovanju, na katerem je Izrael doslej štirikrat zmagal. Ob tem je Herzog poudaril, "da mora država prav v času, ko nas tisti, ki nas sovražijo, skušajo zatreti in bojkotirati državo Izrael, dvigniti svoj glas ... jasno in glasno na vseh svetovnih forumih", so njegovo izjavo povzeli na radioteleviziji.

KAN je "stopila v stik z avtorjema besedil dveh izbranih pesmi - October Rain, ki je bila izbrana na prvo mesto, in Dance Forever, ki je zasedla drugo - ter ju prosila, naj besedili prilagodita, pri čemer lahko sicer ohranita svojo umetniško svobodo, piše v izjavi radiotelevizije.


Med popravljenima besediloma bo nato KAN izbrala pesem, ki jo bo poslala nadzornemu odboru Evrovizije, ki bo odločal o udeležbi Izraela na tekmovanju. Izbrano pesem, ki jo bo izvajala 20-letna rusko-izraelska pevka Eden Golan, bodo javnosti razkrili 10. marca, je še navedeno v izjavi.

Kot so spomnili pri AFP, je Izrael leta 1973 postal prva neevropska država, ki sodeluje na Evroviziji, in bil vse odtlej deležen različnih polemik. Vse od leta 2015 se je država vedno uvrstila v finale tekmovanja, zmagala pa je štirikrat. Leta 1998 je bila izraelska predstavnica Dana International prva odkrita transspolna pevka, ki je zmagala na Evroviziji.

Letošnji nastop Izraela je predviden v drugem polfinalu 9. maja.

Letošnje 60. tekmovanje, ki bo potekalo od 7. do 11. maja v švedskem Malmöju, sovpada s 50. obletnico evrovizijske zmage švedske skupine ABBA s pesmijo Waterloo, kar je bila tudi prva zmaga Švedske na tem tekmovanju. Doslej je Švedska skupno slavila sedemkrat.

Slovenijo bo na Švedskem zastopala Raiven s pesmijo Veronika.