pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

janez jansa bobo 9 Necenzurirano

Kdo je glavni krivec za bencinski kaos #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

tanja-postružnik-koren Njena.si

Šov voditeljici Tanji prinesel pomembno spoznanje

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ivo Barišič je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana

Deli na:
Ivo Barišič je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana

Ivo Barišič - Foto: Revija Zvezde

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, so danes sporočili organizatorji 57. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost mu bodo izročili na zaključni slovesnosti 12. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

V razglasitvi dobitnika Borštnikovega prstana je izpostavljeno, da tako gledališko kot filmsko ustvarjanje Iva Barišiča zaznamuje popolna predanost igralskemu poklicu.

"Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost - kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks," je zapisala Tea Rogelj v utemeljitvi nominacije, ki jo je pripravila za Društvo gledaliških kritikov in teatrologov (DGKTS).Ivo Barišič je pričel umetniško pot kot gledališki samouk. Član igralskega ansambla novogoriškega gledališča je bil vse od njegove profesionalizacije leta 1969. V Primorskem dramskem gledališču, leta 2004 preimenovanem v Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica, ter v drugih gledaliških hišah je nastopil v več kot 170 uprizoritvah, vidne vloge pa je, še zlasti v zadnjem desetletju, oblikoval tudi na filmu in televiziji. V začetku leta 2014 se je upokojil in zaključil gledališko kariero, pred kamerami pa še zmeraj ustvarja.

Festival Borštnikovo srečanje se prične v ponedeljek s sklopom Mlado gledališče, slavnostno odprtje bo 3. junija. V tekmovalnem programu je 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek. Program zaokrožuje še osem slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu. Festival ohranja tudi mednarodno razsežnost, saj bo gostovalo pet tujih uprizoritev.