Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Italijansko sodišče dovolilo posojo slavne Leonardove risbe Vitruvijec pariškemu Louvru

Deli na:
Italijansko sodišče dovolilo posojo slavne Leonardove risbe Vitruvijec pariškemu Louvru

Leonardova risba Vitruvijec - Foto: Wikimedia

Sodišče v Benetkah je v sredo zadnji hip odločilo, da bo Italija Franciji vendarle posodila znamenito risbo Leonarda da Vincija Vitruvijec ter njegova druga dela za razstavo, ki jo v pariškem muzeju Louvre pripravljajo ob 500-letnici umetnikove smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini in njegov francoski kolega Franck Riester sta septembra podpisala memorandum, ki vključuje, da bi Italija risbo Vitruvijca in še šest Leonardovih del posodila Franciji. Memorandum vključuje tudi izposojo del renesančnega slikarja Rafaela (1483-1520), ki bi jih za razstavo v Rimu ob 500-letnici umetnikove smrti prihodnje leto Francija posodila Italiji.

Upravno sodišče v Benetkah je minuli teden ta memorandum deloma suspendiralo ter zaustavilo načrtovano izposojo Vitruvijca Franciji. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je sodišče s tem odzvalo na pritožbo združenja Italia Nostra, v katerem so menili, da je Leonardova risba prekrhka za izposojo. Kot navaja AFP, danes obstaja manj kot 20 Leonardovih slik, nekatere Italijane pa jezi, da jih v Louvru hranijo kar pet, skupaj z 22 risbami velikega mojstra.

Nov preobrat je zgodba dobila v sredo na drugem zasedanju sodišča, kjer so preklicali zaustavitev prepovedi izposoje umetnin in ob tem poudarili izjemen mednarodni pomen razstave o Leonardu v Louvru, pomen sodelovanja med državama ter težnje Italije, da čim bolj izkoristi potenciale svoje dediščine, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.



Risba Vitruvijec, ki prikazuje moško figuro v različnih pozah, ujeto znotraj kroga, velja za eno najpomembnejših Leonardovih del. Danes jo hranijo v Galleria dell' Accademia v Benetkah. Zaradi njene krhkosti jo hranijo v nadzorovanih klimatskih pogojih in zaščiteno pred sončno svetlobo. Javnost jo ima priložnost videti le redko.

Odprtje razstave v Parizu je predvideno za 24. oktober, Italija pa bo ob risbi za razstavo posodila še nekaj drugih del. V zameno pa bo Francija, kot je bilo dogovorjeno septembra, Italiji posodila Rafaelova dela.

Franceschini je pozdravil novo odločitev sodišča in tvitnil, da se sedaj lahko končno začne velika kulturna izmenjava med Italijo in Francijo.