Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Islandske nogometne pravljice konec že v prvem polčasu; Francija v polfinalu proti Nemčiji

Deli na:
Islandske nogometne pravljice konec že v prvem polčasu; Francija v polfinalu proti Nemčiji

Foto: Getty Images

Nogometaši Francije so v četrtfinalu evropskega prvenstva v Parizu premagali Islandijo s 5:2 (4:0). V polfinalu v četrtek 7. julija ob 21. uri jih čaka Nemčija.

* Stade de France, gledalcev 77.000, sodniki: Kuipers, van Roekel, Zeinstra (Nizozemska).
* Strelci: 1:0 Giroud (12.), 2:0 Pogba (20.), 3:0 Payet (43.), 4:0 Grizmann (45.), 4:1 Sigthorsson (56.), 5:1 Giroud (59.), 5:2 Bjarnason (84.).
* Francija: Lloris, Evra, Griezmann, Payet (od 80. Coman), Giroud (od 60. Gignac), Matuidi, Pogba, Sissoko, Sagna, Koscielny (od 72. Mangala), Umtiti.
* Islandija: Halldorsson, Savarsson, R. Sigurdsson, Gudmundsson, Bjarnason, Sigthorsson (od 83. Gudjohnsen), G. Sigurdsson, Arnason (od 46. Ingason), Bödvarsson (od 46. Finnbogason), Gunnarsson, Skulason.
* Rumeni kartoni: Umtiti; Bjarnasson.

Francija je zadnji polfinalist evropskega prvenstva. V četrtfinalu je premagala Islandijo s 5:2 in se bo v četrtek 7. julija ob 21. uri za vstop v finale pomerila z Nemčijo. V prvem polfinalu dan prej bosta igrala Portugalska in Wales.

Francija je tako le še dva koraka oddaljena od svojega tretjega naslova evropskega prvaka. Prvega je osvojila 1984, ko je bila prav tako gostiteljica prvenstva, drugega pa 2000, ko je bil Euro v njeni bližini, na Nizozemskem in v Belgiji. Francija je bila tudi enkrat svetovni prvak, mundial 1998 pa je prav tako potekal na njenih tleh.

Navkljub porazu Islandci zapuščajo Euro z dvignjenimi glavami. S pogumnimi in všečnimi predstavami so navdušili že v predtekmovanju, ko so remizirali s Portugalsko, Madžarsko in premagali Avstrijo, dokončno pa so si simpatije športne javnosti prislužili v osmini finala s senzacionalnim uspehom proti Angliji. V domovini so sprožili nogometno evforijo; na tekmo v Pariz je prišlo blizu 15.000 Islandcev ali dvajsetina celotnega prebivalstva države.

Ti so bili na stadionu v St. Denisu v manjšini, tudi njihovi nogometaši pa so se hitro znašli v podrejenem položaju. Po dvajsetih minutah igre je bilo že 2:0. V 12. minuti je močno in natančno s strani streljal Olivier Giroud, v 20. minuti pa je podajo Antoinea Griezmanna iz kota z glavo v mrežo preusmeril Paul Pogba.

Islandci so imeli v prvem polčasu le eno priložnost za gol - v 24. minuti je Jon Dadi Bödvarsson meril preko gola, Francozi pa so vprašanje zmagovalca dokončno rešili v zadnjih dveh minutah prvega dela. Najprej je Dimitri Payet natančno zadel z roba kazenskega prosta, nato pa je svoj četrti zadetek na Euro iz hitrega protinapada dosegel Griezmann.

Drugi polčas je bil povsem sproščen, gledalci pa so videli še tri zadetke. Drugih 45 minut so z 2:1 dobili Islandci. V 56. minuti je zadel Kolbeinn Sigthorsson, v 84. Birkir Bjarnason, vmes v 59. pa je za mirnost domače publike poskrbel Giroud.