tana hoy Svet24.si

Osupljive prerokbe in opozorilo za december 2022

profimedia-0674788030 Svet24.si

Legendarni Pele na smrtni postelji

I-rosvita pesek-pl004 Necenzurirano

Zakaj se Rosvita moti #kolumna

murska-sobota, medicop, peter-podlunšek, reševalna-vozila Reporter.si

Bogatenje z javnim zdravstvom: to je dobavitelj, ...

doncic re Ekipa24.si

Luka Dončić blestel (tudi) v New Yorku! Kako ...

Maja Pinterič, Grega Jakhel Kolarevič Njena.si

Slovenska voditeljica prvič postala mamica

argentina navijaci re Ekipa24.si

V Katarju na 48 tekmah 2,45 milijona gledalcev

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Humanitarni tek za onkološke bolnike

Deli na:
Humanitarni tek za onkološke bolnike

Sabina Karaman in Igor Gošte med pripravami za 11-urni humanitarni tek - Foto: Igor Gošte

Reporter je tudi letos medijski pokrovitelj zasavskega humanitarnega teka, ki ga že enajstič zapored soorganizira naš sodelavec Igor Gošte, ki bo s Sabino Karaman tekel enajst ur in zbiral denar za onkološke bolnike.

V članku pišemo, za kakšen namen so doslej potekali humanitarni teki, koliko denarja je bilo zbranega, kdo je letos častni pokrovitelj teka in tudi, kako zbirajo humanitarna sredstva. Vsekakor pa ne pozabite v petek, 13. maja,. med 8. in 20. uro priti v prenovljeni športni park Log v Hrastniku, kjer bo tek potekal. Za onkološke bolnike lahko darujete tudi vi.

Tek je svojevrstna sprostitev, brez katerega si nekateri težko predstavljamo življenje. Če je teku dodana še humanitarna nota, je vse skupaj toliko lepše. Ozaveščanje, kako je tek zdrav in kako lahko z njim pomagamo ne le sebi, ampak tudi drugim, je bilo glavno vodilo soorganizatorjev zasavskega humanitarnega teka, ki je bil prvikrat organiziran v letu 2015 v Športnem parku Trbovlje, tako kot je bil naslednjih devet let. Enajsti bo v petek, 13. maja, med 8. in 20. uro v športnem parku na Logu v Hrastniku.

Na dosedanjih zasavskih humanitarnih tekih je bilo zbranih že več kot 40 tisoč evrov. Denar smo pod vodstvom Društva prijateljev mladine Trbovlje (DPM) zbirali za družine v socialni stiski, za osebe s cerebralno paralizo, z avtizmom, za otroke s sladkorno boleznijo, osebe z downovim sindromom, pred leti tudi za osebo s friedreichovo ataksijo, za uporabnike Varstveno-delovnega centra Zasavje, letos pa bo humanitarni tek za onkološke bolnike.

Foto: Mateja J. Potočnik - Tadeja Brankovič

Častna pokroviteljica Tadeja Brankovič

Lani je bil častni pokrovitelj zasavskega humanitarnega teka predsednik Slovenije Borut Pahor, si soorganizatorji letošnjega teka štejemo v čast, da je častno pokroviteljstvo sprejela naša nekdaj najboljša biatlonka Tadeja Brankovič, ki je tudi sama onkološka bolnica. Takole je pojasnila svojo odločitev in pripravljenost za častno pokroviteljstvo.

»Ko sem dobila tvoj klic, ali bi podprla 11. zasavski humanitarni tek, nisem oklevala niti sekundo. Iz povsem preprostih razlogov, ker gre za humanitarni namen, ker gre za pomoč onkološkim bolnikom, nenazadnje pa tudi zato, da obiščem vaše zasavske kraje, kjer se mi zdi, da čas teče drugače. Humanitarnost je nekaj, kar vedno tudi sama spodbujam. Ko pa je vanj vtkano še gibanje, tek in dobra energija, se počutim že skorajda dolžno, da podprem ta dogodek in ljudi s podobno izkušnjo z rakom, kot sem jo imela sama.«

Povedala nam je še, da bo zagotovo kakšen atletski krog odtekla z nama Sabina Karaman, s katero se že od zadnjega teka pridno pripravljava na nov tekaški dosežek, ki bo trajal polnih enajst ur. Preizkusila sva že tudi povsem novo tartansko atletsko stezo v Hrastniku, kjer bodo na dan teka pripravili tudi pester glasbeno-kulturni program ob odprtju delno prenovljenega športnega parka.

Tadeja je dodala še te misli: »S svojo gesto želim dati ljudem sporočilo, da kljub težki preizkušnji, kot je bolezen, še vedno lahko naredimo dobro delo, pokažemo navdih in včasih le z nasmehom, pogovorom, zgledom in lepo besedo nekomu polepšam dan in vlijemo vsaj malo upanja v boljši jutri. Z dobrim delom, dobrodelnostjo in nasmehom lahko veliko naredimo tudi zase in za svoje počutje. Ko pa polepšam dan še komu, je naše zmagoslavje popolno.«

Foto: Igor Gošte - Lidija Hutar, vodja zasavskih onkoloških bolnikov na tržnici v Trbovljah, kjer so zbirali sredstva zanje.

Zbiranje prispevkov na različne načine

Verjetno vas zanima, kako se na humanitarnem teku zbira denar. Letos, kot rečeno, bo celotni izkupiček namenjen za onkološke bolnike oziroma Društvo onkoloških bolnikov Slovenije – Skupino za samopomoč Zasavje. Vsak, ki bo v petek prišel v športni park Log v Hrastniku, bo lahko na določenih mestih, kjer bodo prostovoljci DPM, daroval pet ali več evrov.

Nekaj denarja so že nakazali tudi nekateri pokrovitelji, blizu dva tisoč evrov pa je bilo doslej zbranega v nekaterih zasavskih lokalih in salonih, kjer so nameščene škatle za humanitarne prispevke. Del sredstev se nabere tudi s prostovoljnim srečelovom na zasavskih tržnicah. Lidija Hutar, ki vodi zasavske onkološke bolnike, nam je povedala, da bodo zbrana sredstva namenili za rehabilitacijo svojih članov.

O dogodku je vsakokrat posneta tudi televizijska reportaža, ki jo zadnja leta finančno krije izlaško podjetje Eti. Med medijskimi pokrovitelji je že nekaj let tudi Reporter. Vsi, ki bi želeli darovati kakšen evro, lahko to storite tako, da pridete na tek ali pa prek tega računa:

Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Trg svobode 11, 1420 Trbovlje, TRR SI56 6100 0001 9204 698, odprt pri Delavski hranilnici, namen ZHT 2022, sklic SI00 1-2022, koda CHAR.