nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hrvati se ne pustijo prestrašiti covidu-19, za poletje napovedujejo velike kulturne prireditve

Deli na:
Hrvati se ne pustijo prestrašiti covidu-19, za poletje napovedujejo velike kulturne prireditve

Tudi letos naj bi potekale Dubrovniške poletne igre. - Foto: Profimedia

Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije bodo potekale tudi letos, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za kulturo. Programe bodo uskladili z epidemiološkimi ukrepi in okrnjenimi finančnimi zmožnostmi.

Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je v pogovoru za nedeljski Dnevnik hrvaške televizije (HTV) povedala, da se je posvetovala z ravnatelji vseh nacionalnih kulturno-umetniških festivalov, tudi otroškega festivala v Šibeniku in mednarodnega folklornega festivala v Zagrebu. Kot je poudarila, bodo predvsem spodbujali dogodke na prostem.

Ministrica je še povedala, da spodbujajo tudi vse ostale prejemnike proračunskih sredstev, naj začnejo načrtovati finančno manj zahtevne prireditve z manjšimi produkcijskimi zmožnostmi. Apelirala je, naj angažirajo hrvaške umetnike, da bi finančna sredstva prejeli tisti, ki so v preteklih dveh mesecih ostali brez prihodkov.

Za pričakovati je, da bo na poletnih festivalih, kot so denimo Dubrovniške poletne igre, manj programov, a več ponovitev zaradi omejenega števila gledalcev na prostorsko omejenih mestnih prizoriščih.



Priprave za organizacijo velikih poletnih kulturno-umetniških prireditev v času epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem že potekajo. Organizatorji 67. filmskega festivala v Pulju so tako včeraj objavili razpis za hrvaški program in manjšinske produkcije za največjo hrvaško filmsko festivalsko manifestacijo, ki je letos načrtovana med 18. in 26. julijem.

Na Hrvaškem so sicer danes začeli tretjo fazo rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki med drugim profesionalnim umetnikom, kulturnim delavcem ter ansamblom omogoča gledališke in glasbene vaje. Z 18. majem pa načrtujejo odpiranje gledaliških, kino in koncertnih dvoran v skladu z navodili epidemiologov.

Aktivna je tudi neodvisna kultura. V Zagrebu bo konec tedna potekal tridnevni filmsko-glasbeni drive-in spektakel, ki ga napovedujejo kot začetek nove platforme, Drive-in kultura. Program bo potekal na parkirišču ob zagrebškem tehničnem muzeju Nikola Tesla.