Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hrvaško predsednico primerjajo z diktatorjem Kim Jong Unom

Deli na:
Hrvaško predsednico primerjajo z diktatorjem Kim Jong Unom

Foto: arhiv Reporterja

Portal Index.hr je Grabar-Kitarovićevo primerjal z diktatorjem Kim Jong Unom, potem ko je otrokom v vrtcu delila lastne fotografije s podpisom z zlatimi črkami

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je med torkovim obiskom v Dubrovniku ob dnevu dubrovniških veteranov v vojni za Hrvaško otrokom v vrtcu podarila svoje fotografije in čokolade srbskega proizvajalca. Nekateri starši so nad srbskimi čokoladami ogorčeni in ocenjujejo, da gre za "žalosten dogodek".

V Dubrovniku se sprašujejo, kdo je prepričal predsednico države, da je razdelila srbske izdelke. V tem ne vidijo velike težave, a poudarjajo, da je na Hrvaškem dovolj proizvajalcev čokolad, je poročal portal dubrovackidnevnik.rtl.hr.

Sporne so bile čokoladke z rižem Mony, ki jih proizvaja podjetje Pionir iz Subotice.


Nekatere starše so srbske čokolade razburile tudi zato, ker so se v Dubrovniku v torek spomnili enega najhujših dni med vojno. Napadi srbskih in črnogorskih enot 6. decembra 1991 so v mestu zahtevali največ mrtvih med civilisti in hrvaškimi vojaki, na staro mestno jedro pa je padlo več sto granat, ki so hudo poškodovale kulturno in zgodovinsko dediščino.

Iz urada hrvaške predsednice so včeraj sporočili, da so sporne čokolade kupili na javnem razpisu od izbranega dobavitelja, zagrebškega podjetja Žitnjak. Pojasnili so, da so pakete, ki jih je predsednica podarila otrokom, pripravili v Vukovarju, med približno 300 izdelki pa je bilo tudi nekaj spornih, so dejali za novičarski portal index.hr.

"Obžalujemo, če smo koga osebno užalili, a menimo, da je namen obdarovanja pomembnejši od same čokolade," so zapisali.

Index.hr spominja, da je podjetje Žitnjak del koncerna Agrokor ter da je predsednica države otrokom podelila tudi lastne fotografije s podpisom z zlatimi črkami, kar je, kot so ocenili, "v duhu severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una".