favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hram športnih junakov dobil nove tri člane

Deli na:
Hram športnih junakov dobil nove tri člane

Foto: Bobo

Nogometaš Srečko Katanec, košarkar Jure Zdovc in alpski smučar Rok Petrovič so novi člani Hrama športnih junakov Društva športnih novinarjev (DŠNS). Trojica, ki je pustila svoj pečat v času Jugoslavije in samostojne Slovenije, se je danes v Stožicah pridružila devetinštirideseterici, ki so v hramu že od prej.

Leta 1963 rojeni Srečko Katanec je prve nogometne korake naredil pri NK Ljubljani, pri Olimpiji pa se je uveljavil in se za eno sezono podal v zagrebški Dinamo. Od tam ga je pot vodila v Partizan. Katanec je edini Slovenec, ki je zaigral v finalih vseh treh evropskih pokalov. S Stuttgartom je klonil v finalu pokala Uefa, s Sampdorio dobil finale pokala pokalnih zmagovalcev in izgubil obračun za ligo prvakov. Z jugoslovansko reprezentanco, za katero je zbral 31 tekem, je osvojil bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Los Angelesu, za Slovenijo, katere selektor je drugič, pa je odigral pet tekem.

"Zahvaljujem se ljudem, ki so me izbrali za to priznanje. Sam pa sem se že kot igralec izogibal tovrstnim dogodkom. Je pa to veliko priznanje. Očitno je nekdo videl, da sem v življenju naredil nekaj pozitivnega," je o sprejemu v hram povedal Katanec.

Tri leta mlajši Zdovc je kariero začel v domačih Slovenskih Konjicah, od tam je prestopil v Olimpijo, kjer si je izboril vpoklic v jugoslovansko reprezentanco. Z Jugoslavijo je dvakrat osvojil naslov evropskega prvaka, naslov svetovnega prvaka in olimpijsko srebro leta 1988. Po prestopu v tujino je leta 1993 s francoskim Limogesom osvojil naslov evropskega klubskega prvaka, veljal pa je za najboljšega evropskega obrambnega igralca. V dresu slovenske reprezentance je nastopil na štirih EP, pozneje pa se je uveljavil tudi kot trener in selektor.

"V veliko čast mi je to priznanje. Tudi zaradi teh dveh, ki sta danes uvrščena v hram ob meni in zaradi vseh, ki so bili že prej. Upam, da jih bo še veliko za mano in da bo to nek odsev družbe ter tudi motiv mlajšim generacijam," je povedal Zdovc.

Prezgodaj preminuli Petrovič, rojen istega leta kot Zdovc, na velikih tekmovanjih sicer ni osvojil nobene kolajne. Status velikanov slovenskega alpskega smučanja si je priboril s petimi posamičnimi zmagami v slalomu, ki so mu prinesle mali kristalni globus; to mu je uspelo kot prvemu Slovencu. Pred tem je na mladinskem SP osvojil zlato in bronasto medaljo v slalomu in veleslalomu. Velja za utemeljitelja napredne smučarske tehnike. Tik pred zagovorom magistrske naloge leta 1993 je umrl med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

V njegovem imenu je priznanje prejela Zdenka Steiner. "Jaz sem mu stala ob strani, bila vesela, če je bilo vse v redu. Tudi če ni bilo vse v redu, sem mu pomagala, kakor sem znala. Ne morem pa govoriti o tem. Imela sem ga strašno rada, bila sva kot eno. Prišla sem sem, ne zaradi tega, da bi to dobila, saj to meni ne pripada. Ampak zaradi občutka, da je še vedno z nami."