ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hamilton blizu tretjemu naslovu, a je previden

Deli na:
Hamilton blizu tretjemu naslovu, a je previden

Foto: Reuters

Konec tedna bodo vozniki formule 1 nastopili na dirkališču v teksaškem Austinu. Vodilni v skupnem seštevku Lewis Hamilton bi si lahko že tri dirke pred koncem zagotovil naslov, a prvi voznik Mercedesa je previden in ne želi prehitevati dogodkov.

Za zdaj še dvakratni svetovni prvak (2008 in 2014) bi lahko že v nedeljo zvečer postal trikratni. Ker ima takšno prednost v skupnem seštevku (66 točk), mu za ta uspeh zadošča že zmaga, pri kateri bi bila njegova najresnejša nemška tekmeca, moštveni sotekmovalec Nico Rosberg in Ferrarijev prvi mož Sebastian Vettel, na drugem in tretjem mestu. A 30-letni Britanec je previden.

"Izkušnje so me naučile, da v našem športu ni nič zanesljivega, dokler stvari niso povsem dokončane," je dejal Hamilton. Izkušnje so precej boleče, saj je leta 2007 že imel priložnost za skupno zmago, pa jo je zapravil prav na zadnji dirki sezone, naslov pa je pripadel Fincu Kimiju Räikkönenu.

"Ničesar ne jemljem kot samoumevno. Na voljo imam še štiri dirke, pomembno je le, da mi do zadnje v Abu Dabiju uspe uresničiti cilj," še dodaja britanski dirkaški zvezdnik.

Pred teksaško preizkušnjo, kjer je doslej dobil dve od treh dirk, ima Hamilton v SP 302 točki in 66 točk naskoka ped Vettlom, Rosberg po ničli na zadnji dirki zaostaja 73 točk. Hamilton mora imeti za predčasno slavje po ameriški dirki 75 točk več kot tekmeci (dobiti mora devet točk več kot Vettel in dve več kot Rosberg), pa bodo preizkušnje v Mehiki, Braziliji in Abu Dabiju zanj le še formalnost. Do predčasnega slavja pa vodi več scenarijev.

Hamilton bo prvak že v Austinu, če bo zmagal in Vettel ne bo boljši kot drugi; če bo drugi, Vettel ne boljši kot šesti in Rosberg ne boljši kot tretji; če bo tretji, pa Vettel ne sme višje od sedmega mesta, Rosberg pa ne od četrtega.

Premoč Mercedesa v tej sezoni je sicer velika - nemška ekipa si je predčasno zagotovila tudi konstruktorski naslov za sezono 2015 -, teorija pa Britancu omogoča skupno zmago celo v primerih, ko na dirki ne bi bil povsem v ospredju: če bo četrti, pa je lahko Vettel le deveti in Rosberg peti, ob petem mestu pa bi moral Vettel priti le do desetega, Rosberg pa do šestega mesta.

Hamilton bo, če bo letos uspešen, postal prvi britanski prvak z zaporednima naslovoma, pa tudi šele drugi po Jackieju Stewartu s tremi naslovi.