Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Glasbeniki tožijo hollywoodske studie zaradi "neameriške" glasbe

Deli na:
Glasbeniki tožijo hollywoodske studie zaradi "neameriške" glasbe

Foto: Reuters

Združenje ameriških in kanadskih glasbenikov je vložilo tožbo proti hollywoodskim studiem zaradi filmske glasbe, ki ni bila producirana v ZDA. V tožbi studiem Warner Brothers, Paramount Pictures in Metro-Goldwyn-Mayer očita, da kršijo kolektivni sporazum, ki določa, da mora biti glasba za hollywoodske filme producirana v ZDA ali Kanadi.

"Nespoštovanje teh družb do vsakdanjega kruha profesionalnih glasbenikov se mora končati," je dejal Ray Hair, predsednik Ameriškega združenja glasbenikov ZDA in Kanade, ki šteje 80.000 članov.

V tožbi so izpostavili glasbo za lanskoletno znanstvenofantastično uspešnico Medzvezdje, ki jo je režiral Christopher Nolan, igrali pa so Anne Hathaway, Michael Caine in Matthew McConaughey. Odlično sprejeto filmsko glasbo je napisal nemški skladatelj Hans Zimmer, vendar je bila ta glede na podatke iz tožbe producirana v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožba, ki so jo vložili prejšnji teden na zveznem sodišču v Kaliforniji, kot podobna primera omenja še remake filma Robocop in grozljivko Carrie, za katera je glasba nastala v Veliki Britaniji. Glasba za znanstvenofantastično komedijo Potovanje v središče Zemlje 2: Skrivnostni otok pa je, kot je združenje glasbenikov navedlo v tožbi, nastala v Avstraliji in Papui Novi Gvineji.

Združenje želi iztožiti odškodnino zaradi izgube sredstev, za katera naj bi bili prikrajšani njegovi člani, ter za prispevke za pokojninske in zdravstvene sklade. Studii se na tožbo niso odzvali.