duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

bencin gorivo, dizel Svet24.si

Čakate na morebitne jutrišnje ugodnejše cene ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Magazin

Galerija Antikvitet Novak predstavlja dela slikarja Zorana Antona Mušiča

Deli na:
Galerija Antikvitet Novak predstavlja dela slikarja Zorana Antona Mušiča

V ljubljanski Galeriji Antikvitet Novak bodo od 24. oktobra razstavljena dela velikega slovenskega slikarja Zorana Antona Mušiča.

Zoran Anton Mušič (1909-2005) je ime velikega formata. Je slovenski umetnik, ki je presegel državne meje in dosegel svetovno slavo. Njegova dela so znana vsem ljubiteljem umetnosti in navdušujejo s konjički kot potopljenimi v sanjsko podobo krajine ali opozarjajo s figurami iz travmatičnega spomina vojnega koncentracijskega taborišča.

Ideja za razstavo Mušič, ki bo na ogled med 24. oktobrom in 9. novembrom 2019 v samem centru Ljubljane (v Galeriji na Jurčičevem trgu 2), se je porodila leta 2018 v krogu galeristov, ki so sodelovali pri tedanji Mušičevi razstavi naslovljeni Poezija tišine v muzeju Leopold na Dunaju. Dogovorili so se, da v prihodnjem letu (torej leta 2019) v Avstriji in Sloveniji naredijo razstave Mušičevih del.

Foto: Galerija Antikvitet Novak - Mušičevo delo V ogradi

Tako smo si lahko spomladi 2019 na Dunaju ogledali razstavo Zoran Music – Faszination der Malerei pod okriljem galerije Magnet in sedaj, jeseni istega leta, smo v Ljubljani priča mednarodni razstavi, ki so jo pripravili v galeriji Antikvitete Novak.

Zahvala gre tako mnogim zasebnim galeristom in zbiralcem, ki so s »svojimi Mušiči« omogočili pričujočo razstavo. Med temi so: poleg že imenovanih Antikvitet Novak (ljubljana) in Galerije Magnet (Dunaj, Celovec) tudi Galleria Bordas (Benetke in Pariz), Galleria Torbandena (Trst), Galerie Welz (Salzburg), W&K Galerie Wienerroith&Kohlbacher (Dunaj in New York), Collection Mario Matasci (Locarno), Kunstraum Starmann (Celovec), Lah Contemporary (Bled) in posamezni zbiralci umetniški del iz Slovenije, Avstrije, Francije, Italije, Nemčije in Švice.

Foto: Galerija Antikvitet Novak - Mušičevo delo Maribor - Aleksandrova cesta

Strokovno podlago razstavi in spremljajoči publikaciji sta nudila velika poznavalca in strokovnjaka za Mušiča, ki sta za svoje raziskovanje, predstavitev in razumevanje slikarja Zorana Mušiča leta 2011 dobila tudi stanovsko priznanje Izidorja Cankarja  – Breda Ilich Klančnik in Gojko Zupan. Vsekakor pri omembi Mušiča ne moremo mimo g. Igorja Laha, ki je s svojim poznavanjem in s prispevanjem umetniškega dela iz svoje zbirke pripomogel k celovitosti razstave.

Razstava Mušič nam bo ponudila na ogled slikarjeva dela iz različnih obdobji, različne motive in tehnike tako, da bomo imeli videti celovit opus slikarja v malem. Predstavila se nam bodo zgodnejša dela iz medvojnega časa od motivov s Korčule, Maribora in Ljubljane do različnih tihožitji. Dela iz časa po drugi svetovni vojni, ko je umetnik že ustvarjal med Benetkami ni Parizom, nam bodo približala znane konjičke, siensko krajino ter beneško laguno. Tu bodo tudi motivi iz Dachaua, izhajajoči iz osebne izkušnje slikarja in porajajoči pretresljivi cikel Nismo poslednji. In tu bodo tudi avtoportreti ter podobe umetnikove življenjske sopotnice Ide Barbarigo oz. motivi iz njegovega intimnega sveta.

Foto: Galerija Antikvitet Novak - Mušičevo delo Tihožitje s školjkami

S to razstavo se nadaljuje v našem prostoru kontinuirano predstavljanje tega slovenskega avtorja, ki so ga v tujini radi označili kot Italijana ali pripadnika Pariške šole. A čeprav je živel in ustvarjal večino časa v Parizu, je njegovo umetnost napolnjevalo zgodnje obdobje ustvarjanja na domačih tleh, na hrvaških otokih in tudi v Benetkah, kot bo vidno na razstavi.

S to razstavo Ljubljana nadaljuje dolgo predstavljanje velikega slikarja, ki mu je najti začetke v Moderni galeriji leta 1959 in mnogih razstavah, ki so sledile – tako v Moderni galeriji kot v zasebnih galerijah, pa tudi v večjih projektih kot je bilo sodelovanje najbližjih umetnikovih sorodnikov v Sloveniji, še posebej z donacijo nečakinje Vande Mušič Narodni galeriji Slovenije.

Foto: Galerija Antikvitet Novak - Mušičevo delo Železniška postaja Maribor

Mednarodna razstava v galeriji na Jurčičevem trgu 2 v stari Ljubljani k nam prinaša vrhunska dela svetovno znanega umetnika, nudi nam neposreden stik z umetninami, ki prihajajo iz mnogih evropskih držav, celo iz prostora ZDA, predvsem pa nam bo celovito predstavila umetnika – njegova dela in skoznje njega samega. Predstavlja pristen stik z umetnikom.

Foto: Galerija Antikvitet Novak - Mušičevo delo Dachau

loading...
Loading...