Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoska kriminalka v Slovenskih Alpah

Deli na:
Francoska kriminalka v Slovenskih Alpah

Julijske alpe - Foto: Bobo

Prvenec izpod peresa inženirke kemije Fione Erskine z naslovom The Chemical Detective je umeščen v zasnežena pobočja Slovenskih Alp. Na platnici kriminalnega romana je kratek, poveden opis: "Dr. Jaqueline Silver povzroča eksplozije za varnost ljudi."

Jaq Silver je strokovnjakinja za eksplozive, ki skrbi za (ne)varnost plazov v Slovenskih Alpah. Njena šibkost so atletski moški, ki znajo peti, sama pa jih lahko nasmeje do solz.

V kriminalnem romanu Dr. Silver odkrije operacijo mednarodnega kemijskega tihotapljenja, zaradi česar postane žrtev groženj, lažnih obtožb in je prisiljena v beg. Svojo znanstveno ostroumnost uporabi za oceno nevarnih situacij - naj bodo te izračun vodoravne poti, ki ji pove, kako varno in s kakšno hitrostjo je potrebno skočiti z roba pečine, ali kako najti najvarnejši del skalne stene za spust z vrvjo glede na opazovanje sprememb flore, ki jih povzročijo nihanja pH vrednosti prsti.


Glede na mnenje urednice in avtorice člankov za strokovno revijo Chemistry World Dr. Aurore Walshe je roman razburljiva zgodba, ki poteka hitro, a je na trenutke pretirano zapletena. Dober primer metafore za to knjigo je doktoričina torba: pisateljica navede 45 predmetov, ki jih najdemo v nahrbtniku inženirke, med njimi kljunasto merilo, brusilni papir, zložljivega zmaja, katapult, prvo pomoč in vrečke vroče čokolade. Roman je podobno poln spletk, ki nas vodijo z lokacije na lokacijo, a je včasih težko slediti vsem ... sledem in osebam z njihovimi raznimi motivacijami in preteklostmi.

Za določene osebe so izvor in ozadje le na ravni namiga namesto podani, kar roman dodatno zaplete. Na primer, pravo ime Dr. Silver je da Silva in prihaja iz Portugalske, kar pojasni njen notranji dialog, ki je v portugalščini, a tega bralec ne izve dobršen del romana.

Dr. Aurori Walshe, ki ima doktorat iz kemije urana, so bili najbolj všeč znanstveni vidiki v knjigi: "Osvežujoče je naleteti na opise kemije, ki se gladko prepletajo s pripovedjo. In ko sem se poglobila v zgodbo, me je ta pritegnila, navijala sem za Jaq. Na kratko - roman je kriminalka polna akcije, z močno in iznajdljivo protagonistko. Zgodba je zabavna in napeta ter mi je ponudila veliko piflarskih trenutkov, v romanu sta racionalno razmišljanje in poznavanje kemije rešila dan."