Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Frančišek bo prvi papež, ki bo nagovoril oba domova ameriškega kongresa

Deli na:
Frančišek bo prvi papež, ki bo nagovoril oba domova ameriškega kongresa

Foto: Reuters

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa John Boehner je v četrtek sporočil, da je povabil papeža Frančiška, naj v času septembrskega obiska ZDA nastopi z govorom pred obema domovoma ameriškega kongresa. Ta čast je zadnje čase sicer bolj ali manj rezervirana za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Kongresno vodstvo je papeža Frančiška povabilo, naj ima govor že lani marca, kar je papež, ki bo septembra obiskal New York, Washington, predvsem pa Philadelphio, kjer bo potekalo svetovno srečanje družin, sedaj tudi uradno sprejel.

"V času svetovnih pretresov papeževo sporočilo sočutja in človeškega dostojanstva gane vse ljudi ne glede na vero ali izvor," je sporočil Boehner, ki tokrat ni naletel na poplavo kritik kot ob skrivnem povabilu mimo Bele hiše Netanjahuju, da opravi isto v marcu. Medtem, ko bo Netanjahu marca zavračal pogajanja z Iranom, bo papež septembra govoril o miru, ljubezni in veri.

Papežev sprejem povabila za govor v kongresu je prišel zelo prav tudi Boehnerju, ki se je s povabilom Netanjahuju zapletel v neroden položaj nasprotovanja zunanji politiki lastne vlade v korist tuje države, pa naj si bo še tako zavezniška.

Papežev govor je pozdravila voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi, ki je dejala, da je Frančišek obnovil vero katolikov po vsem svetu in navdihnil mlade generacije, ne glede na njihovo veroizpoved. "Veselim se njegovih besed o zaščiti revnih in promociji miru," je sporočila Pelosijeva.

Republikanci bodo verjetno raje slišali papeževe izraze nasprotovanja splavu, pri drugih temah pa je trenutni vodja Katoliške cerkve bolj po meri ameriških demokratov, saj niti homoseksualcev ne napada. Poleg tega ima zelo liberalna stališča glede priseljevanja. To je pa tema zaradi katere so republikanci trenutno v ostrem spopadu z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Papežev govor je napovedan za 24. september, Bela hiša pa tokrat ni imela nobenega drugega komentarja kot pohvale. Povsem drugače je bilo, ko je Boehner januarja naznanil Netanjahujev že tretji nastop pred obema domovoma kongresa. Netanjahujeva vlada se o tem ni posvetovala z Belo hišo, ki predvideva, da bo Netanjahu v govoru kritiziral pogajanja o iranskem jedrskem vprašanju.