Revija Reporter
Magazin

Franci Petek: Slovenski šport je v tridesetih letih podiral mejnike skoraj vsako leto

Biserka Karneža
326

27. jun. 2021 20:00 Osveženo: 20:09 / 27. 6. 2021

Deli na:

Franci Petek v Planici

Primož Lavre

Obisk Nordijskega centra Planica je bil posebno doživetje. Sedežnica nas je popeljala na vrh letalnice, kjer smo ob pogledu v dolino, blagodejnih sapicah ter v družbi Francija Petka, obdarovanega s številnimi darovi in sadovi, tudi s prešernim smehom, klepetali o njegovih športnih in poklicnih izzivih.

Ob letošnji 30. obletnici državnosti je minilo prav toliko let, ko je Franci Petek, od lani v. d. direktorja Zavoda za šport RS, najpomembnejše športne ustanove v državi, postal svetovni prvak v skakanju v italijanskem Predazzu. Kaj se je zgodilo, ko je takrat kljub temu, da je še nastopal za jugoslovansko reprezentanco, novinarjem pokazal za katero državo dejansko nastopa?



Kako se spominja zimskih olimpijskih iger v francoskem Albertvillu leta 1992, kjer slovenska ekipa skoraj do zadnjega ni vedela, ali bo lahko nastopila pod slovensko ali zastavo mednarodnega olimpijskega komiteja?

Katere so posebnosti skakalnega športa in zakaj večina nekdanjih tekmovalcev ne skače več?

Običajno se izjemno lepa izkušnja doživi enkrat v življenju. Kje jo je v svoji športni karieri doživel Franci Petek?

Kaj se je zgodilo, da se je Petek po doktoratu iz geografije, ko bi se lahko posvetil profesuri, znova znašel v športnih vodah?

Kako ocenjuje trideset let naše državnosti? Ali smo že samo zato, če smo želeli doseči razcvet slovenskega športa, potrebovali samostojno državo?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24